Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvitykseen liittyvään avoimeen kuntalaiskyselyyn vastanneista useimmat halusivat vaikuttaa kuntien terveyspalveluihin sekä teknisiin palveluihin.
 
Terveyspalveluista eniten vaikuttamisintoa herätti vastaajissa terveyskeskus ja lääkärinvastaanottotoiminta. Teknisistä palveluista kärjessä olivat teiden ja katujen hoito sekä
joukkoliikennepalvelut. Sivistys- ja vapaa-ajanpalveluiden ykkösenä oli liikunta- ja urheilupalvelut. Vähiten vaikuttamishaluja vastaajilla oli kunnan koulutuspalveluihin.
 
Vaikuttamis- ja osallistumistavoista kärkeen nousivat äänestäminen sekä erilaiset kyselyt ja palautteet. Vähiten kannatusta saivat kannanotot ja talkoot.
 
Tapoja vaikuttaa ja osallistua kuntien palveluihin sekä oman asuinalueen kehittämiseen pitää kuitenkin vastaajien mielestä voimakkaasti modernisoida. Kunnan pitäisi vastaajien mukaan olla aktiivinen alueiden omissa facebook-ryhmissä tai perustaa itse erilaisia sähköisiä tiedotusryhmiä eri teemoja tai alueita varten. Iäkkäät ja vammaiset pitäisi huomioida yhdenvertaisesti.
 
Lisäksi vastaajat korostivat viestinnän ja palveluiden vuorovaikutteisuutta. Asukkaan tulee helposti nähdä kunnan reaktio omaan viestiinsä sekä sen käsittelyn edistyminen.
Vastaajat pitivät järjestöjä hyvinä vaikuttamisen kanavina.
 
Ylivoimaisesti eniten vastaajat uskoivat poliittisten järjestöjen ja puolueiden vaikutusvaltaan kuntiin nähden. Toisella sijalla olivat tasaväkisinä kylä- ja kaupunginosayhdistykset sekä tuottaja- ja yrittäjäjärjestöt.
 
Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvityksen ohjausryhmän puheenjohtaja, Hyvinkään kaupunginhallituksen puheenjohtaja Annika Kokko yllättyi kyselyn tuloksista:
 
– Kansalaisten usko poliittisten puolueiden ja järjestöjen vaikuttavuuteen on vastausten perusteella hyvä ja poikkeaa siitä, mitä yleensä tutkimukset osoittavat. Tämä antaa uudelle, mahdolliselle Keski-Uudenmaan kaupungille hyvät lähtökohdat. Meidän pitää nyt löytää uusia, matalan kynnyksen
vuorovaikutustapoja, jonka avulla kuntalaiset, järjestöt ja päättäjät voivat paremmin kohdata.
 
Myös ohjausryhmän varapuheenjohtaja, Tuusulan kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Arto Lindberg toteaa
olevan selvää, että uudet tuulet ja sähköisen viestinnän mahdollisuudet pitää ottaa käyttöön entistä laajemmin:
 
– Niiden rinnalla on kuitenkin hyvä edelleen hyödyntää esimerkiksi sanomalehdet, kunnan oma lehti ja
yleisötilaisuudet kunnan asioista keskusteltaessa. Kaikkia eivät sähköiset viestimet vielä tavoita.
 
Keski-Uudenmaan kuntien Osallistu ja vaikuta -kysely toteutettiin avoimena internet-kyselynä maalis-huhtikuun aikana. Kyselyn toteutti Diakonia-ammattikorkeakoulu.
 
Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten, Sipoon ja Tuusulan yhdistymisselvitys käynnistyi kesäkuussa 2013. JYhdistymisselvitys jatkuu mahdollisen uuden kaupungin suunnittelulla. Selvitys on kokonaisuudessaan valmis syyskuussa 2014. Päätökset mahdollisesta kuntien yhdistymisestä tehdään aikaisintaan maaliskuussa 2015.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä