Annika Saarikon mukaan keskusta ei ole pysynyt politiikan toimintatapojen ja osallisuuden muotojen kehityksessä mukana. (Kuva: Laura Oja)

Eduskuntavaalien tulos merkitsee, että keskustan paikka on oppositiossa, puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko kertoo blogissaan.

Hallitustunnusteluja vetää vaalit voittaneen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Hallituksen muodostamisesta odotetaan tulevan vaikeaa. Kokoomus voitti vaalit, toiseksi tuli perussuomalaiset jonka kanssa kokoomuksella on eräissä kysymyksissä merkittäviä näkemyseroja. Kolmanneksi vaaleissa tulleen SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin puolestaan ilmoitti ennen vaaleja, että puolue ei lähde hallitukseen jossa on perussuomalaiset.

SDP oli ainoa hallituspuolue joka kasvatti kannatustaan edellisistä eduskuntavaaleista.

Keskusta sen sijaan näyttää jumiutuneen kannatuskriisiin ja kärsi toisen peräkkäisen tappion eduskuntavaaleissa. Se menetti kahdeksan edustajapaikkaa ja sen kannatus jäi 11,3 prosenttiin.

Vuoden 2019 vaalitappiosta huolimatta puolue lähti SDP:n Antti Rinteen kokoamaan hallitukseen. Nyt tie on selkeästi oppositioon, Annika Saarikko kirjoittaa.

– Keskusta on kohdannut historiallisen vaalitappion. Tuloksesta on vedettävissä vain yksi johtopäätös: paikkamme on oppositiossa. Takana on kahdeksan vastuun vuotta. Kummankin, keskenään hyvin erilaisen hallituskauden lopputulemana suomalaisten luottamus meihin on laskenut rajusti, Saarikko kirjoittaa.

– Hallitustyöhön ja vaikeisiin päätöksiin vaaditaan kansan tukea. Sitä ei nyt ole. Vaalitulos on selvä: Kansa haluaa Keskustan oppositioon.

Saarikko valittiin keskustan puheenjohtajaksi syyskuussa 2020 puolue vajottua kannatuskriisiin. Vuoden 2023 vaalien ajatus puolueesta politiikan keskikentän voimana ei vakuuttanut äänestäjiä, Saarikko myöntää blogissaan.

-Työ luottamuksen palauttamiseksi alkaa tänään. Tulevien vuosien tehtävä on äänestäjä kerrallaan nostaa Keskusta takaisin suureksi puolueeksi. On aika kirkastaa olemassaolomme merkitys.

Muokattu 3.4. klo 13.35: Lisätty jutun alkuun vaalien tuloksesta ja hallitusneuvottelujen odotetusta vaikeudesta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä