Vihreiden mainoskojua purettiin Helsingin keskustassa jo ennen iltaseitsemää sunnuntaina. Kuvia vaali-illan tunnelmista voi katsella klikkaamalla kuvan oikean reunan nuolta. (Kuva: Ville Miettinen)

Keskusta voitti eduskuntavaalit odotetusti melko selvin numeroin. Puoleen kannatus oli 21,1 prosenttia jolla se sai 49 paikkaa eduskuntaan.

Ennakkoäänien julkistamisen aikaan runsaan kahden prosenttiyksikön päässä pääministeripuolue kokoomuksesta ollut perussuomalaiset nousi illan ääntenlaskennassa lopulta toiseksi.

Perussuomalaiset menetti vain yhden paikan vuoden 2011 jytkystä, ”jatkojykty” toi 38 edustajaa eduskuntaan (kannatusprosentti 17,6).

Pääministeripuolue kokoomus (18,2 %) menetti seitsemän paikkaa ja jäi 37 edustajalla kolmanneksi vaaleissa.

MainosVielä enemmän paikkoja (8) menetti vaalien suurin häviäjä SDP, jonka 16,5 prosentin kannatus riitti 34 paikkaan.

– Perusasia on että olemme menettäneet luottamuksen. Menetimme tällä kertaa noin 72 000 ääntä, arvioi SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen Ylen haastattelussa aamulla.

Keskustan ohella voittaja vaaleissa oli vihreät, jonka 15 edustajaa on viisi enemmän viime vaalikaudella.

Eduskunnasta putosivat mm. Kimmo Sasi, kok., Paula Lehtomäki, kesk., sekä SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman.

Naisia uudessa eduskunnassa on 83 ja miehiä 117. Näyttävästi läpi ensi kertaa menneitä ovat vasemmistoliiton Li Andersson, joka sai 15 154 ääntä Turun vaalipiirissä sekä SDP:n Sanna Marin, joka sai 10 904 ääntä Pirkanmaalla.

Marin on Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja Andersson Turun vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Keskustan Juha Sipilä oli koko vaalien ääniharava 30 733 äänellään Oulun vaalipiirissä. Timo Soini, ps., sai 29 441 ääntä ja pääministeri Alexander Stubb, kok., 27 003 ääntä.

Eduskuntaan palaavat mm. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen, sd., joka sai Helsingissä 6 606 ääntä sekä Paavo Väyrynen, kesk., joka sai 6 897 ääntä Lapissa.

Europarlamentaarikko Väyrynen vahvisti aamulla tv-haastattelussa, että mikäli ministerinsalkkua ei ole tiedossa, hän ei tule eduskuntaan.

– Juha Sipilä päättää, Väyrynen totesi.

Eduskuntavaaleissa antoi äänensä 70,1 prosenttia äänioikeutetuista. Se on 0,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuoden 2011 vaaleissa. Ahkerimmin äänestettiin Helsingin vaalipiirissä, jossa 74,9 % äänioikeutetuista kävi uurnilla. Laiskimmin äänestettiin Ahvenanmaalla (58,1 %) ja Savo-Karjalan vaalipiirissä, jossa äänestysprosentti oli 65,4.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*