Vitali Klitschko osallistui täysistuntoon ja puhui eurooppalaisille alue- ja kuntapäättäjille pommisuojasta Ukrainasta. Näyttökuva videolähetyksestä.

Venäjän aloittama sota Ukrainassa ei koske vain Ukrainaa vaan koko Euroopan mannerta, sanoi Kiovan pormestari Vitali Klitschko Euroopan neuvoston kunta- ja aluehallintokongressin täysistunnossa tiistaina. Klitchsko puhui täysistunnolle etäyhteydellä pommisuojasta.

Hän varoitti, että kukaan ei tiedä, mihin asti Venäjän suunnitelmat ulottuvat.

-Jos joku EU:ssa luulee, että sota ei koske häntä, hän on väärässä, Klitshcko sanoi.

-Tämä sota koskee jokaista Euroopan mantereella, ja siksi kaikkien on toimittava yhdessä. Emme puolusta vain Kiovaa tai Mariupolia tai Ukrainaa, vaan myös Euroopan valtioiden arvoja.

MainosKlitschkon mukaan sodalla on ollut hirvittävä vaikutus Ukrainan kaupungeille. Venäjä on pommittanut rakennuksia ja infrasktruktuuria summittaisesti ja iskenyt siviilikohteisiin.

-Pienet kaupungit Kiovan ympärillä ovat kokonaan tuhottuja. Irpin, Bucha, Hostomil eivät ole enää olemassa. Miljoonat ihimiset jättävät kotinsa ja etsivät turvaa. Kukaan Ukrainassa ei tunne oloaan turvalliseksi.

Vitali Klitschko kiitti Euroopan neuvoston kunta- ja aluehallintokongressia tuen osoituksesta.

-Siksi pyydän kaikilta proaktiivisuutta. Proaktiivisuutta paitsi Ukrainan puolustamisessa, myös Euroopan unionin arvojen ja periaatteiden puolustamisessa. Se on meille erittäin tärkeää, Klitschko sanoi.

Klitschko sanoi ukrainalaisten puolustavan kaupunkejaan ja tulevaisuuttaan viimeiseen asti.

– Ennemmin kuolemme kuin annamme periksi. Olemme valmiita puolustamaan samoja arvioja, joita meillä on ja Euroopan unionilla on. Taistelemme tulevaisuutemme ja lastemme tulevaisuuden puolesta. Tarvitsemme tukea ja yhtenäisyyttä tuodaksemme rauhan maahamme.

-Tämä ei ole sota vain Ukrainaa vastaan, vaan sota arvoja ja periaatteita vastaan, Klitschko painotti.

Myös Mykolajivin pormestari Oleksandr Senkevych totesi ukrainalaisten puolustavan maataan ja oikeuksiaan viimeiseen asti.

Klitschkon tavoin hän muistutti myös, että sodassa ei ole kyseessä vain Ukraina ja Venäjä.

-Sodassa on kyse sivilisaatiosta ja maasta jolle sen neuvostoliittomenneisyys on pakkomielle.

Mykolajivin pormestari Oleksandr Senkevychin osallistuminen täysistuntoon oli vaakalaudalla, sillä juuri ennen puheenvuoroaan hän oli joutunut ilmahälytyksen vuoksi pommisuojaan.

Täysistunnossa kuultiin myös Ukrainan kunta- ja alueministerin Oleksiy Chernyshovin puheenvuoro. Hän korosti kaiken Venäjää tukevan toiminnan välittömän lopettamisen tärkeyttä.

-Kyseessä on täysimittainen, verinen sota. Tuntuu uskomattomalta, että se tapahtuu maassani, Euroopan silmien edessä 2000-luvulla. Tämä ei ole kamala uni, vaan kamala todellisuus, Chernysov sanoi.

Hän muistutti, että kamala uni voi tulla todeksi muuallakin Euroopassa.

-Putin haluaa lisää. Hän ei pysäyhdy Ukarinaan. Mikä valtio on seuraava? Se on vain ajan kysymys. Sota voidaan lopettaa vain, jos olemme yhtenäisiä ja päättäväisiä.

-Odotamme kongerssin ja aluepäättäjien olevan päättäväisiä linjauksissaan Venäjän toimia vastaan.

Ukrainan kunta- ja alueministerin Oleksiy Chernyshov muistutti, että kunta- ja aluepäättäjien ääni voi olla tärkeä katastrofin pysäyttämisessä.

Täysistunnossa hyväksyttiin kahdeksantoistakohtainen kongressin julistus, jossa muun muassa vaadittiin Venäjää muun muassa aloittamaan välittömästi tulitauko ja lopettamaan siviilikohteiden pommittaminen sekä lopettamaan ihmisoikeuksien ja kansainvälisen lain rikkomisen.

-Venäjän sota Ukrainassa on hyökkäys demokratian arvoja ja periaatteita vastaan, ihmisoikeuksia vastaan ja Euroopan neuvoston edustamaa lakia vastaan.

Kunta- ja aluehallintokongressin edeltäjä on perustettu vuonna 1957. Euroopan neuvoston toimielin siitä tuli vuonna 1994. Kongressi on neuvoa-antava elin, joka edustaa jäsenvaltioiden kunta- ja aluehallinnon toimijoita

Toimielimen tarkoituksena on edistää ja vahvistaa Euroopan kunta- ja alueviranomaisten poliittista, hallinnollista ja taloudellista yhteistyötä.

Suomen valtuuskuntaan kuuluvat puheenjohtaja Atte Kaleva, kok., Jani Kokko, sd., Pia Kopra, ps., Teuvo Hatva, kesk. ja Pia Kauma, kok., sekä varajäsenet Tanja Joona, kesk., Ulla Säntti, vihr., Lauri Heikkilä, ps., Saija Karnisto-Toivonen, sd. ja Juha Pitkänen, vas.

Juttua muokattu 24.3. klo 7.40: lisätty Suomen valtuuskunnan varajäsenet.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*