Kittilän kunta on toimittanut valtiovarainministeriön (VM) pyytämän selvityksen kunnan päätöksenteon tilanteesta ministeriöön 9. maaliskuuta.

Useiden tuomioistuimissa vireillä olevien valitus- ja rikosprosessien vuoksi osa Kittilän kunnan luottamus- ja viranhaltijajohdosta on ollut esteellinen käsittelemään kuntaa koskevia asioita.

VM pyysi 18. helmikuuta Kittilältä selvitystä siitä, onko syntynyt tilanne, että kuntalain perusteella päätöksentekijöiden olisi pitänyt pidättäytyä tehtävistään tai kunnan olisi ollut syytä pidättää heidät tehtävistään, ja ovatko päätöksentekijät ja viranhaltijat noudattaneet kuntalain mukaisia esteellisyyssäännöksiä.

Lisäksi kuntaa pyydettiin selvittämään, onko kunnan päätöksenteon puolueettomuus ja uskottavuus säilynyt ja millaisiin toimenpiteisiin kunta on päättänyt ryhtyä kunnanjohtajan erottamisasiassa.

Valtiovarainministeriö arvioi Kittilän kunnalta saamansa selvityksen perusteella, onko ministeriöllä syytä ryhtyä selvittämään, tuleeko voimassa olevaa lainsäädäntöä muuttaa. Tällä hetkellä ministeriöllä ei ole toimivaltaa puuttua yksittäisen kunnan päätöksentekoon.

Ministeriö voi yleisen hallinnonalan seuranta- ja ohjaustoimivaltansa perusteella tarvittaessa neuvoa kuntaa laintulkintakysymyksissä ja neuvotella ongelmatilanteiden ratkaisuista, mutta tämä ohjaus on luonteeltaan ei-sitovaa informaatio-ohjausta. Kunnallinen itsehallinto edellyttää, että päätösvalta kunnan asioissa on kunnan valtuustolla sekä niillä valtuuston valitsemilla toimielimillä ja viranhaltijoilla, joille valtuusto on delegoinut päätösvaltaansa.

Kittilän kunnanhallitus käsitteli tiistaina asiaa ja totesi yksimielisesti, että Kittilän päätöksenteossa on toimittu moitteettomasti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä