Kuntaminsiteri Anu Vehviläinen lupaa vähemmän suunnittelua ja enemmän kokeiluja.

Kunta-alan kokeilut voivat edellyttää uuttaa vapaakuntalakia, totesi kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., esitellessään hallituksen kärkihankkeita.

Digitalisaatiota, kokeiluja ja normien purkamista koskevassa infotilaisuudessa ei ollut valmiina konkreettisia uudistuksia. Vehviläinen sekä liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, kesk., kertasivat aika paljon hallitusohjelmaan kirjattuja periaatteita.

Hallitus lupaa edistää kokeiluja eri tavoin. Muun muassa perustuloa on tarkoitus kokeilla. Kokeilun esteiksi on todettu asenteet ja byrokratia. Nyt selvitetään, mitä säädösmuutoksia kokeilujen edistämiseksi tarvitaan.

Vehviläisen mukaan tarkoitus on ottaa kokeilut systemaattisesti käyttöön. Tällöin suunnitellaan vähemmän ja enemmän kokeillaan käytännössä. Hän muistutti, että pitää varautua myös siihen, että kaikki kokeilut eivät onnistu.

Julkisten palvelujen digitalisointi kuuluu myös hallituksen kärkihankkeisiin. Vehviläinen korosti, että digitalisointi on paljon enemmän kuin vain tekniikkaa.

Digitalisoinnin periaatteita on tarkoitus vielä määritellä niin, että ne ovat valmiit 2016 tammikuussa.

Berner luetteli hallituksen infossa aloja, joilla normeja on tarkoitus purkaa. Muutoksia on luvassa muun muassa kaavoitukseen, rakentamiseen ja pätevyysvaatimuksiin. Joiltakin osin siirrytään lupamenettelystä ilmoitusmenettelyyn.

Bernerin mukaan normien purkaminen on nyt johtamiskysymys, jotta jotain konkreettista tapahtuu.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä