Hallituksen puolesta välikysymykseen vastannut kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) puolusti voimakkaasti hallituksen kuntauudistusta vastatessaan opposition esittämään välikysymykseen. Muutos on hallituksen mukaan pakon sanelema.

– Nykyinen kuntarakenne ei vastaa enää tämän päivän, saatikka tulevaisuuden tarpeita. Julkisen talouden tiukkeneminen, huoltosuhteen heikkeneminen ja palvelutarpeen kasvu koskettavat koko suomalaista kuntakenttää, Virkkunen totesi vastauksessaan. 

Hallituksen vastauksessa korostettiin huoltosuhteen mukanaan tuomia vaikeuksia kunnille. Väen vanhetessa verotuloja tulee entistä harvemmalta.

– Vielä tällä hetkellä meillä ei ole yhtään kuntaa, jossa sataa työikäistä kohti olisi sata asukasta, jotka eivät ole vielä tai enää työiässä (alle 15 v tai yli 65-vuotiaita). Vuonna 2030 näitä kuntia olisi nykykunnistamme joka kolmas. Näillä alueilla myös lapsi-ikäluokat ovat luonnollisesti pieniä. Jo nyt yli kolmannes kunnistamme on sellaisia, joissa vuosittain syntyvä ikäluokka on alle 50 lasta. Nämä muutokset vaikuttavat merkittävästi koko kunnan elinvoimaan, sen talouteen ja palveluihin, Virkkunen totesi.

Kuntaministeri Virkkunen sai myös keskustan kansanedustajat lopullisesti hereille, kun muistutti aiemmin Suomessa tehdyistä kuntien pakkoliitoksista.

– Vuosina 1946–1977 tehtiin parikymmentä pakkoliitosta silloisten hallitusten toimesta. Kuriositeettina voin mainita, että Keskusta tai aiemmin Maalaisliitto istui joka ikisessä pakkoliitoksen toteuttaneessa hallituksessa. Hallitukset tuolloinkin olivat kaukokatseisia – kuka voisi tänä päivänä kuvitella itsenäisen Lappeen Lappeenrannan kyljessä tai Kakskerran Turun kainalossa, huomautti Virkkunen vastauksensa loppupuolella.

Kuntaministeri Henna Virkkusen esittämä hallituksen vastaus löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*