Kymenlaakso ja Päijät-Häme tiivistävät yhteistyötään ja ovat valmiita jopa hakeutumaan yhteen, jos Suomeen muodostettavien itsehallintoalueiden määrä on 9–12.

Maakuntahallitukset antoivat asiasta yhteisen kannanoton maanantaina yhteiskokouksessaan.

– Mikäli itsehallintoalueiden lukumäärä tulee olemaan selvityksessä mainitut 9–12 aluetta, niin niiden muodostumisessa tulee huomioida selvityksessä mainittujen ”historiallisten ja hallinnollisen rajojen” lisäksi vahvemmin mukana palvelut, pendelöinti, asiointi, elinkeinot, liikenneyhteydet sekä alueiden yhteiset kehittämisintressit, jotka ovat esimerkiksi Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen välillä vahvoja, kannanotossa sanotaan.

Päijät-Hämeen maakuntahallituksen puheenjohtaja Jari Salonen (kok.) toteaa, että maakunnilla on paljon yhteistä.

– Olemme valmistelleet yhteistyötä jo jonkin aikaa. Meillä on yhteistä paljon enemmän kuin yht’äkkiä ajattelisi. Esimerkiksi yhteys Helsingistä Lahden ja Kouvolan kautta Pietariin on molemmille maakunnille erittäin tärkeä.

Kymenlaakson liiton hallituksen puheenjohtajan Harri Helmisen (sd.) mukaan maakunnat haluavat olla nyt ajoissa liikkeellä, jotta niiden kannat tulisivat paremmin huomioiduksi kuin joskus aiemmin.

– Meillä on Kymenlaaksossa huonoja kokemuksia siitä, kun jäädään vain odottamaan. Näin kävi muun muassa vaalipiirikysymyksessä, jossa tehtiin meidän kannaltamme täysin luonnoton ratkaisu. Nyt halusimme ilmoittaa, mikä olisi meille hyvä ratkaisu, jos hallituksen kaavailemia itsehallintoalueita lähdetään muodostamaan, Helminen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä