Kuva: Pixabay

Digitalisaation tuomista hyödyistä tärkeimpiä ovat lisääntynyt ajasta ja paikasta riippumattomuus, tiedonkulun nopeutuminen ja avoimuuden lisääntyminen, käy ilmi FCG:n kuntien henkilöstölle tekemästä kyselytutkimuksesta.

Digitalisaatiokyselyssä kuntien henkilöstö arvioi digitalisaation edistämisen nykytilaa yhdestätoista näkökulmasta viisitasoisella asteikolla. Näistä neljää arvioitiin henkilökohtaisesta näkökulmasta ja seitsemää koko kunnan näkökulmasta.

Kuntatyöntekijöiltä parhaimmat arviot nykytilasta saivat tieto- ja viestintäteknisten laitteiden hyödyntäminen, henkilöstön digitaalinen osaaminen ja tietokoneohjelmistojen käytettävyys ja toimivuus. 

Eniten kehittämistarpeita kohdistuu digitalisaation edistämiseen kuntastrategiassa, datan ja tiedon hyödyntämiseen toiminnassa ja johtamisessa sekä ideoihin, innovaatioihin ja uusiin toimintamalleihin liittyviin kokeiluihin.

Vähiten tärkeimmiksi digitalisaation hyödyiksi koettiin uudenlaiset arvoketjut ja lisäarvon tuottamismahdollisuudet, joka voi liittyä siihen, että digitalisaatio nähdään kunnissa enemmän välineenä kuin arvon tuottajana. Myöskään lainvaatimuksien täyttymistä, vetovoiman lisäämistä tai henkilöstöresurssien kohdentamista ei nähdä kovinkaan tärkeäksi.

Kyselyyn osallistui 2 535 työntekijää 24 kunnasta syys–lokakuussa 2023. Kysely kohdennettiin koko henkilöstölle eli kaikilla oli mahdollisuus siihen vastata. Kysely toteutettiin seuraavissa kunnissa: Akaa, Hyvinkää, Kaskinen, Kauhava, Kaustisen seutukunta (Halsua, Kaustinen, Lestijärvi, Toholampi, Veteli), Kemi, Kemijärvi, Lahti, Mikkeli, Muurame, Porvoo, Rantasalmi, Rauma, Sodankylä, Tornio, Urjala, Utajärvi, Utsjoki, Valkeakoski ja Ylöjärvi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä