Lapin liitto julkaisema esitys uudesta kasvun ja kehityksen aluehallinnosta saa kannatusta suurimpien puolueiden johdolta.

Keskustan Juha Sipilä toteaa, että keskustan puoluevaltuusto otti marraskuussa kannan, että vaalikaudella käynnistetäisiin joukko alueellisia ja paikallisia kokeiluja, joiden kautta saadaan käytännön tietoa ja kokemusta uudistusten toimivuudesta käytännössä.

– Yksi tavoitteemme on, että näiden kokeilujen kautta tuettaisiin alueiden voimavarojen hyödyntämistä, paikallista päätöksentekoa ja ihmisten osallisuutta. Muun muassa siksi keskusta esitti kannanotossaan yhtenä konkreettisen esityksenä Lappiin kokeilua, jossa koottaisiin valtion aluehallintoa yhteen sekä selkiytettäisiin työnjakoa valtion aluehallinnon ja kansanvaltaisen maakunnallisen toimijan välillä. Lapin Liiton esitys on hyvä keskustelun avaus ja perusta kokeilun kehittämiseksi ja eteenpäin viemiseksi, Sipilä sanoo.

SDP:n Antti Rinne puolestaan pitää aluehallinnon pohtimista tärkeänä, jotta se saadaan päivitettyä vastaamaan nykyajan vaatimuksia.

– Aluehallinnon uudistus on syytä valmistella alkavalla vaalikaudella. SDP pitää mahdollisena uudistuksen käynnistämistä kokeilun tai kokeilujen avulla, Rinne sanoo.

Kunta.tv:n haastattelussa pääsiäisviikolla Rinne suomi aluehallintoa mm. kyvyttömyydestä hoitaa työttömyyttä.

Kokoomuksen mukaan remontti on tarpeen kunta- ja aluehallinnossa.

– Keskustelussa tulee aina muistaa se, että muutosten tavoitteena tulee olla palveluiden turvaaminen ja alueiden kehityksen turvaaminen niiden omien vahvuuksiensa avulla, kokoomus muistuttaa.

Kokoomus toivoo ennakkoluulottomuutta nykyrakenteiden kehittämiseen ja painottaa että erilaisille alueille on voitava luoda erilaisia malleja.

– Jokaisen seudun tulee voida kehittyä omien vahvuuksiensa kautta. Aluehallinnon kehittämisen ohella myöskään kuntauudistusta ei tule unohtaa. Kokoomuksen mielestä yksi hyvä vaihtoehto voisi olla, että Suomessa olisi tulevaisuudessa erityyppisiä kuntia. Tämä tarkoittaa, että erikokoisilla kunnilla olisi erilaisia tehtäviä. Tulevaisuuden eri kuntatyyppien lähtökohtia olisivat vahva ja läpinäkyvä kunnallinen itsehallinto, suurten kaupunkiseutujen kilpailukyky, palvelutuotannon monimuotoisuus ja maantieteen ymmärrys sekä kuntalaisten valinnanvapaus, kokoomus näkee.

Vasemmistoliiton mukaan tarvitaan aluehallinnon mittavaa uudistamista, yksinkertaistamista ja kansanvaltaistamista.

– Siksi olemmekin julkistaneet oman mallimme aluehallinnon uudistamisesta. On hienoa, että Lapissa on aloitteellisuutta aluehallinnon uudistamiseen ja halua kokeiluihin. Tarpeita aluehallinnon uudistamiseen on koko maassa eikä meillä ole aikaa odottaa yhtä tai kahta vaalikautta, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki sanoo.

Lisää aiheesta:

Lappi haluaa malliksi muille

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä