Brexit-päätöksen on pelätty merkitsevän mm. kansainvälisen liiketoiminnan vähenemistä Lontoossa. Kuva Lontoon liike-elämän keskuksesta, Citystä. (Kuva: Ville Miettinen)

Brexit-ratkaisun todellisia seuraamuksia odottava Lontoo haluaa vahvemman itsehallinnon Ison-Britannian sisällä.

Keväällä valittu pormestari Sadiq Khan painotti keskiviikkona pitämässään puheessa, että Lontoon ”on otettava valta takaisin”.

– Vahvempaa itsehallintoa tarvitaan suojaamaan Lontoon taloutta tulevalta epävarmuudelta, suojaamaan täällä harjoitettavaa maailmanlaajuista liiketoimintaa sekä suojaamaan työpaikkoja ja hyvinvointia, Khan sanoi.

Khan korosti, että muu Britannia hyöytyisi Lontoon erillisaseman vahvistamisesta.

Lontoon talouden osuus bruttoarvonlisäyksellä mitattuna on lähes neljäsosa (22,9 %) koko Yhdistyneen kuningaskunnan taloudesta.

Asukaskohtainen bruttoarvonlisäys on Lontoossa 73 % koko maan keskiarvon yläpuolella.

– Jos Yhdysvalloilla olisi vastaavalla tavalla hallitseva pääkaupunkikeskus, sen tulisi olla 42,8 miljoonan asukkaan kaupunki (joka olisi siis isompi kuin yksikään osavaltio), ja sen talous olisi yhtä iso kuin Kalifornian ja Teksasin taloudet yhteensä, vertaa London School of Eceonomicsin tutkija, tohtori Tim Oliver blogissaan.

Pormestarin toiveissa on tiettävästi Lontoon vahvempi valta veronkorotuksista päätettäessä sekä asuntopolitiikassa, liikenneasioissa ja terveydenhuollossa.

– Kun Lontoo menestyy, koko maa menestyy. Ja kun me kaadumme, koko kansakunta kaatuu, Khan sanoi.

Tim Oliver uskoo, että Lontoon oma selkeämpi verotusoikeus toisaalta aiheuttaisi vastalauseita sen vuoksi, että lontoolaiset kokevat jo nyt kaupungin kantavan liian suuren taloudellisen vastuun koko valtion kannattelemisesta. Toisaalta se olisi kädenojennus juuri kaupunkilaisten suuntaan.

– Ainakin se olisi selkeä järjestely, ja toteutuisi läpinäkyvästi lontoolaisten ja heidän edustajiensa näkökulmasta, Oliver kirjoittaa.

Suur-Lontoolla on jo nyt oma erillisasemansa (Greater London Authority, jota pormestari johtaa) Britanniassa mm. liikenteen, talouden ja pelastustoimen hallinnossa. Se alaisuudessa toimii Lontoon 32 kaupunkipiiriä.

Khanin kanssa samassa tilaisuudessa puhunut London School of Eceonomicsin professori Tony Travers muistutti, että Lontoon on edettävä maltillisesti ja puoluepolitiikka unohtaen, kun se suunnittelee itsemääräämisoikeuden vahvistamista.

– Tämä on harvinainen tilaisuus uudistaa perustuslakia sen vahvistamiseksi, että Lontoo saa tarvitsemansa vallan, jotta kaupunkilaisilla olisi tiiviimpi yhteys päätöksentekoon, Travers sanoi ja muistutti että jopa lontoolaiset itse tuntevat kaupungin päätöksenteon ytimen, Whitehallin, vieraaksi itselleen.

– Viime viikon äänestystuloksen antama oppitunti on se, mitä kaupunkilaiset haluavat kuultavan, Travers sanoi.

Näyttökuva 2016-06-27 kohteessa 10.10.50
Valtaosa Lontoon kaupunkipiireistä oli selvästi EU:ssa pysymisen kannalla kansanäänestyksessä.

Lisää aiheesta:

Myös Suomen kunnat kärsivät Brexitistä

Britannian kunnat haluavat mukaan aukomaan Brexit-solmua

Juttua muokattu klo 9.20: Otsikon sana Englannissa muutettu sanaksi Britanniassa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä