Uuden kuntalain on mahdollistettava palvelujen kehittäminen paikallisesti, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.

– Paikallisilla kokeiluilla on mahdollisuus löytää tehokkaampia tapoja järjestää palveluja. On erityisen tärkeää, että lainsäädännöllä ei aseteta esteitä kuntien kehittämistoiminnalle, Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma korosti Kuntaliiton ja Etelä-Karjalan liiton järjestämässä maakuntatilaisuudessa tiistaina 9. syyskuuta.

Kuntaliitto on esittänyt uuteen kuntalakiin erillistä pykälää kuntien kokeilutoiminnasta. Kokeilutoiminnan tavoitteena on löytää entistä tehokkaampia ja asiakaslähtöisempiä tapoja järjestää palveluita paikalliset tarpeet huomioiden.

Kuntaliiton esitys on jatkoa hallituksen rakennepaketin yhteydessä käynnistetylle kuntakokeiluille.

– Nykyinen valtiovarainministeriön käynnistämä kuntakokeiluhanke on askel oikeaan suuntaan. Ongelmana on, että hanke on rajattu vain kahteen vuoteen ja kehittäminen koskee ainoastaan kuutta tarkasti rajattua toiminta-aluetta. Kuntien näkökulmasta näillä eväillä ei vielä kyetä saamaan laaja-alaisia uudistuksia.

Kuntaliiton kuntalakiin esittämien kokeilusäännösten tavoitteena on antaa kokeiluihin osallistuville kunnille vapauksia lainsäädännössä asetetuista velvoitteista, jotta kunnat voivat vapaammin kehittää palvelujaan.

– Tässä taloudellisessa tilanteessa, jossa kuntien tehtävien karsiminen näyttää valtiolle hyvin haasteelliselta, on kunnille annettava aidosti liikkumavaraa, Mäki-Lohiluoma totesi.

Suomen hallitus linjasi viime vuonna kuntatalouden tervehdyttämiseksi tarkoitetun toimintaohjelman, jolla on tarkoitus vähentää kuntien tehtäviä ja toimintaa ohjaavia normeja siten, että kuntien ja kuntayhtymien toimintamenot vuonna 2017 vähenevät miljardilla eurolla. Lisäksi kunnilta on odotettu vastaavasti säästöjä myös miljardin euron edestä.

– Kuntaliiton ehdottama kokeilutoiminta uudessa kuntalaissa auttaisi omalta osaltaan tasapainottamaan tilannetta. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä, että kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimisesta miljardin euron edestä on edelleen pidettävä kiinni, korosti Mäki-Lohiluoma.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä