Sisäministeriö selvittää turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen ruuhkautumisen vuoksi uusien järjestelykeskusten perustamista eri puolille Suomea. Vaikein tilanne on pohjoisessa, jossa Oulun kaupunki on aktiivisesti mukana järjestelykeskukseksi sopivien tilojen löytämiseksi.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoi torstaina aamupäivällä Kuntalehdelle, että Oulun lisäksi järjestelykeskuksia tarvitaan mahdollisesti myös Etelä-Suomessa ja Helsingin seudulla.

Ministeriön selvityksessä käydään Nergin mukaan läpi järjestelykeskusten hyödyt ja haitat turvapaikkatilanteen kannalta.

Järjestelykeskusten perustamisesta tarvitaan valtioneuvoston päätös, jonka perusteella järjestelykeskuksia voidaan perustaa Suomeen niin monta kuin tarvitaan. Järjestelykeskus voidaan perustaa myös ilman kunnan suostumusta.

Järjestelykeskuksen perustaminen on mahdollista ulkomaalaislain perusteella.

Järjestelykeskus on tilapäinen, ja johon turvapaikanhakijat ohjataan niihin siksi ajaksi kunnes heidät saadaan rekisteröidyksi, minkä jälkeen he siirtyvät vastaanottokeskuksiin odottamaan

turvapaikkahakemuksen käsittelyä. Järjestelykeskuksissa hakijoille on tarjolla välttämättömät palvelut, ja heidän liikkumisensa on rajoitettua.

Keskukset toimisivat noin kolme kuukautta. Hakijat oleskelisivat niissä korkeintaan viikon.

Järjestelykeskuksen perustelu laissa on se, että maahanmuuttotilanne käy hallitsemattomaksi niin, että tulijoita ei pystytä rekisteröimään.

Laki ei sano hallitsemattomalle maahanmuutolle tulijoiden määrälle kriteeriä, mutta nyt Ely-keskusten johdolla tehtävissä järjestelykeskussuunnitelmissa tulijoitten määränä on käytetty 20 000:ta.

Tällä hetkellä turvapaikanhakijoita tulee eniten pohjoiseen Ruotsin kautta. Tulijoiden määrä on yli 200 vuorokaudessa, eli yli 1 400 viikossa.

Jos tahti jatkuu samanlaisena, loppuvuoden aikana turvapaikanhakijoita tulee vielä yli 22 000. Koko vuoden määrä ylittäisi näin ministeriön viimeisimmänkin arvion, eli 30 000.

Ministeriö arvioi toissa viikolla, että turvapaikanhakijoiden määrä voi tänä vuonna olla 25 000-30 000. Tätä vuotta koskevissa alkuperäisissä arvioissa ennustettiin 5 000 turvapaikanhakijaa.

Päivi Nergin mukaan näyttää siltä, että turvapaikanhakijoiden tulo jatkuu Suomeen entisellään vielä pitkään, oletettavasti myös koko ensi vuoden.

Hallitus on luvannut omalta osaltaan kannanottonsa turvapaikkatilanteeseen, mutta ajankohta on vielä auki. Tiettävästi perussuomalaiset ottavat asiaan kantaa perjantaina.

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*