Kuva: Ville Miettinen

Maakuntavaalit voitaisiin järjestää 27.10.2019, arvioivat sote- ja maakuntauudistuksen vastuuministeriöt vastineessaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausuntoon lakipaketista.

Perustuslakivaliokunta (PeV) huomautti lausunnossaan, että maakuntauudistuksen aikataulua on asian eduskuntakäsittelyssä kuluneen ajan vuoksi jo arvioitu uudelleen.

PeVin mukaan voimaanpanolain voimaantuloa pitää siirtää sosiaali-ja terveysvaliokunnan kaavailemaa ajankohtaa myöhemmäksi, ja ensimmäiset maakuntavaalit voidaan järjestää aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun nyt käsiteltävä lakiehdotus on vahvistettu.

Tämä merkitsee maakuntavaltuustojen toiminnan aloituksen myöhentymistä. Tämän johdosta valinnanvapauslain voimaantulon ja laissa tarkoitettujen valinnanvapauspalvelumuotojen käyttöönoton ajankohdatkin pitää valiokunnan mukaan vielä mukauttaa muihin aikataulumuutoksiin sekä siirtää lain voimaantuloa ja palvelujen käynnistämiseen liittyviä siirtymäsäännösten aikatauluja suhteessa vaalien myöhentymiseen siten, että turvataan perustuslakivaliokunnan toteamalla tavalla riittävä aika toiminnan vakaalle käynnistämiselle sekä hallitulle siirtymiselle valinnanvapausjärjestelmään.

Jos vaalit pidettäisiin 27.10.2019, maakuntavaltuuston toimikausi alkaisi 1.1.2020. Lakiesityksen mukaan sote-järjestämisvastuu siirtyisi maakunnille vuoden 2021 alussa.

Ensimmäiset maakuntavaltuusto saisivat eteensä huomattavan tärkeät päätökset organisaation hallinnon perustasta, taloudesta, johtamisjärjestelmästä, henkilöstösiirroista, tarvittavien sopimusten laatimisesta, maakuntastrategiasta, palvelustrategiasta, sote-palveluverkosta, talousarviosta ja johtajien valitsemisesta.

Maakuntavaalien ajankohtaa on sorvattu monta kertaa tällä hallituskaudella. Alun perin maakuntavaalit oli tarkoitus pitää kuntavaalien yhteydessä syksyllä 2017. Sittemmin tähtäin on loikannut puolen vuoden harppauksin eteenpäin. Vielä viime keväänä vaalit oli tarkoitus pitää syksyllä 2018, sitten eurovaalien yhteydessä toukokuussa 2019. Nyt tähtäin on lokakuussa 2019.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*