Helsingin ja Turun välille on kaavailtu nykyistä nopeampaa junayhteyttä julkisomisteisen suunnitteluhankeyhtiön toimesta. (Kuva: Laura Oja)

Pääministeri Petteri Orpo, kok., ei ole voinut osallistua merkittävän raidehankkeen, Turun tunnin junan, edistämiseen hallituksen virallisessa päätöksenteossa.

Edellä mainitun tiedon julkaissut MTV Uutiset kertoi lauantaina lisäksi, että tilanteen taustalla on oikeuskanslerin linjaus, jonka mukaan hanketta Turun kaupunginvaltuutettuna käsitellyt Petteri Orpo on asiassa jäävi.

Myös valtiovarainministeri Riikka Purra, ps., on käsitellyt hanketta aiemmin Kirkkonummen kunnanvaltuutettuna.

Purra kirjoitti lauantaina viestipalvelu X:ssä, ettei kunnanvaltuusto-osallistuminen aiheuttaisi jääviyttä ratahankkeissa valtioneuvostossa.

Hämmennystä aiheutti MTV Uutisten mukaan se, että Purra ei omien sanojensa mukaan olisi jäävi päätöksenteossa, vaikka monet muut ministerit ovat. MTV Uutiset pyysi asiaan selvennystä oikeuskanslerilta sunnuntaina.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti arvioi, että hänen tietääkseen Purra kommentoi tilanteita, joissa valtiovarainministeri ei ole ollut jäävi.

Jääviyttä arvioidessa on hänen mukaansa oleellista, mistä asiasta päätetään.

– Viime torstain valtioneuvoston istunnossa olleessa asiassa, niin valtuuston jäsenyys niissäkään kunnissa, jotka on olleet ratahankkeissa mukana, niin ei ole tulkintani mukaan ole synnyttänyt jääviyttä, Pöysti vastasi MTV Uutisten haastattelussa.

Tunnin juna -hanketta on käsitelty pääasiassa talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Turun Tunnin juna -yhtiö perustettiin joulukuussa 2020 nopean ratayhteyden suunnittelua varten. Yhtiössä valtio on enemmistöomistajana. Muita omistajia ovat radanvarsikunnat Turku, Espoo, Helsinki, Salo, Lohja, Vihti ja Kirkkonummi.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä