Oulun nuorisovaaleihin lähti mukaan ehdokkaita niin vähän, että varsinaista vaalia ei suoriteta vaan nuorten vaikuttajaelimeen pääsee mukaan ilmoittautumalla.

Oulun Nuorten Edustajiston (ONE) vaalin ehdokkaaksi ilmoittautui määräaikaan mennessä 25 nuorta. Ehdokkaaksi pystyivät asettumaan vuosina 1997–2001 syntyneet nuoret, jotka asuvat tai opiskelevat Oulussa. Koska edustajiston koko on 21 varsinaista jäsentä ja 7 varajäsentä, vaaleja ei järjestetä.

– Tälläkään kertaa ei tullut tarpeeksi ehdokkaita. Noista 25:stäkin yksi todennäköisesti jättäytyy pois, kertoo Oulun kaupungin osallisuusvalmentaja Maria Orrenmaa.

Uusi edustajisto jatkaa vuonna 2014 valitun ryhmän työtä. ONE:n tehtävänä on tuoda nuorten ääni kuuluviin oululaisessa päätöksenteossa. 15–19-vuotiaista nuorista koostuva edustajisto aloittaa toimintansa vuoden 2017 alussa ja sen toimikausi on kaksivuotinen.

Myös nykyinen ONE valittiin ilmoittautuneet haastattelemalla, kun ehdokkaita ei tullut tarpeeksi vaalien järjestämiseen.

– Vaikuttaminen kuitenkin kiinnostaa nuoria, ja nuoret ovat ihan oikeasti päässeet myös vaikuttamaan, Orrenmaa vakuuttaa.

Vaalin sijaan edustajiston valinnassa voisi käyttää jotakin muuta tapaa, Orrenmaa sanoo.

– Uuden ONEn kanssa aletaan miettiä, mikä voisi olla uusi tapa valita nuorisovaltuusto Ouluun. Nuoret saavat itse miettiä ja ideoita sitä.

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2016-11-22-kohteessa-9-35-51

Edustajiston toiminta on osa Oulun kaupungin osallisuustoimintaa. Kaikilla Oulun suuralueilla toimii alueellinen lasten ja nuorten osallisuusryhmä, joka vaikuttaa ensisijaisesti oman alueensa asioihin. ONE on osallisuusryhmä, joka toimii alueellisten osallisuusryhmien rinnalla.

ONEn tehtäviin kuuluu muun muassa päättäjien kanssa tehtävä yhteistyö, erilaiset lausunnot ja kannanotot nuoriin liittyvissä asioissa sekä yhteistyö alueen osallisuusryhmien kanssa.

– Heikoin lenkkimme on varmaan se, että kuinka moni nuori tietää ONEn vaikuttavuuden. Aika monet ottavat valmisteluvaiheessa nuorisovaltuustoon yhteyttä, mutta kuinka moni Oulun nuorista tietää, että tällainen mahdollisuus on, Orrenmaa pohtii.

Oulussa on meneillään kaupunginjohtajan valintaprosessi. Ensi viikolla neljä jäljellä olevaa ehdokasta marssitetaan kaupunkilaisten tentattavaksi.

– Olen heittänyt haasteen lapsille ja nuorille tulla kyselemään kaupunginjohtajaehdokkailta. Jospa siten saataisiin nuoria osallistumaan, Orrenmaa sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä