Nurmijärvi kokeilee osallistavaa budjetointia. Se on varannut 50 000 euroa, joilla on tarkoitus toteuttaa järjestöjen ympäristön kohentamiseen kohdistuvia ehdotuksia.

Päätös rahan käytöstä on moniportainen. Ehdotuksia pyydetään järjestöiltä. Niistä järjestetään kuntalaisäänestys, minkä jälkeen raati arvioi äänestyksessä menestyneet ehdotukset. Lopullisen päätöksen tekee kunnanjohtaja.

Ehdotukset ja kohteet voivat ohjeistuksen mukaan liittyä esimerkiksi kunnan omistamiin tai yleisessä käytössä oleviin rakennuksiin ja alueisiin tai kunnan toimintamalleihin ja sisältöihin.

Osallistavan budjetoinnin taustalla on ajatus osallistavasta demokratiasta, jossa tavalliset ihmiset otetaan mukaan päättämään julkisten varojen käytöstä.

-Idea kokeiluun saatiin Nurmijärven ystävyyskunnan Raplan vastaavasta budjetoinnista, kertoo Nurmijärven hallintojohtaja Jukka Anttila.

Hankkeen toivotaan samalla aktivoivan kuntalaisia kiinnostumaan muutenkin kunnan asioista ja äänestämään tulevissa kuntavaaleissa.

Kokeilu liitetään Suomi 100 -juhlavuoden teemaan ”Yhdessä”.

Ehdotukset voivat luonnollisesti päätyä muuten kunnan budjettiin, vaikka niille ei tässä hankkeessa jaettavasta potista riittäisikään rahaa.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä