– Siitä selviytymistä  on viivästyttänyt suuresti se, että kuntien  päättäjien aika on mennyt suurkuntahankkeen synnyttämiin puuhin. Tämä hanke on kuitenkin ajanut kiville ja jäädyttänyt kaikki järkevätkin rakenneuudistukset ja yhteistyöhankkeet. Viimeiset vuodet ovat merkinneet kuntarakenteiden kehittämisen kannalta takatalvea. Samalla sote-uudistuksessa on palattu lähtöruutuun, Pekkarinen sanoi Kuntaliiton valtuuston kokouksessa perjantaina Helsingissä.
 
Pekkarinen totesi, että kuntakentän valmiudet jo vastaan tulleisiin saneeraustarpeisiin ovat muun muassa edellä mainituista syistä johtuen olleet huonot. Leikkaukset ja muut sopeutukset  on jouduttu tekemään monesti nopeasti ja heikon valmistelun  pohjalta.
 
– Maan hallituksen kehyspäätöksen pohjalta tiedossa on vielä miljardien eurojen lisäsopeutustarpeet  kuntakentässä. Siitä selviytymiseksi  kunnille on annettava nyt työrauha. Maan hallituksen on annettava siihen myös työvälineet, kevennettävä kuntien velvoitteita tai tingittävä kuntarahoituksen leikkauksista.
 
Pekkarisen mukaan kuntien on voitava nyt omaehtoiselta pohjalta arvioida rakennetarpeensa.
 
– Maan hallituksen nuiva suhtautuminen kuntien yhteistyöhön on hylättävä ja yhteistyön mahdollisuudet sopeutuksesta selviytymiseksi on palautettava kunniaan. 
 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä