Kuntien roolin radikaali muuttaminen vaatii laajaa kansalaiskeskustelua ja perusteellista valmistelua, Sampsa Kataja sanoo.

Kuntaliiton valtuuston 2. varapuheenjohtaja Sampsa Kataja, kok., arvioi, että suuri osa kunnista ei ole sisäistänyt, kuinka valtava muutos maakuntahallinnon muodostaminen on.

Katajan mielestä tehtävien siirrosta, omaisuuden siirrosta, kuntien rahoitusasemasta sekä elinkeino- ja elinvoimapalveluista pitäisi käydä kansalaiskeskustelua ja keskustelua kuntien kanssa, ja sen pohjalta valmistella uudistusta huolella.

– Elinvoima- tai omaisuuskeskustelu maakunta-kuntasuhteessa ei millään tasolla ole ollut oikeaa syvällistä keskustelua siitä.

Aiemmin kansanedustajana vaikuttanut, Porin kaupunginvaltuustossa istuva Kataja varoittaa soten sokaisevalta vaikutukselta: kun valtaosa keskustelusta on kohdistunut sote-uudistukseen, muiden uudistusten massiiviset seuraukset ovat jääneet pimentoon.

– Sote pitää viedä läpi, mutta kun sitä viedään eteenpäin pitäisi ymmärtää mitä kaikkea vaikutuksia soten näkökulmasta hyvillä ideoilla on muuhun kuntien toimintaan, rahoitukseen, investointeihin, elinvoimapolitiikkaan, Kataja sanoo.

Kataja arvioi, että esimerkiksi kuntien mahdollisuudet ottaa itse lainaa investointeja varten saattavat kadota, kun kuntien varallisuuden muodostavaa omaisuutta siirretään niiltä pois.

– Kuntarahoituksen asema saattaa tulla mahdottomaksi. Kaikki olemassa oleva lainasopimukset ja rahoitusjärjestelyt pitää tavallaan perata uudelleen läpi, Kataja sanoo.

Hän muistuttaa, että sekä Kuntarahoituksen että ulkomaisten luotottajien lainaehdot perustuvat siihen, että kuntien omaisuuteen ja verotusoikeuteen.

– Jos vielä tulee verotusrajoituksia verokaton myötä, se entisestään haittaa  kuntien investointimahdollisuuksia. Mistä päästään siihen, että kunnat itse haluavat huolehtia esimerkiksi elinvoima- ja elinkeinopolitiikastaan. Nyt näitäkin ollaan siirtämässä maakunnille, eikä niillä ole mitään tekemistä soten kanssa.

 

Kunnon valmistelussa ”vuosien työ”

Lakiesityksistä annettiin yli 700 lausuntoa. Kataja muistuttaa, että niistäkään kaikissa ei ole huomioitu esimerkiksi omaisuuden siirron ja toimintojen ja verotusoikeuden vaikutuksia kuntakenttään.

– Kauasnäköisimmät kunnat ovat lausuneet fiksusti. Lausunnot pitäisi ottaa entistä tarkempaan huomioon lain valmistelussa.

Valmisteluun on Katajan mielestä vaikuttanut myös se, että moni valmistelija on sote-taustainen.

– Ei heiltä voi eikä pidäkään edellyttää kokemusta koko kuntakentästä. Valmistelua pitäisi laajentaa. Jos tehdään sote-muutoksia, samalla pitää huomioida kaikki muut vaikutukset. Tätä ei ole ymmärtänyt kuntakenttä, maakuntaliitot eikä tasavallan hallitus, Kataja sanoo.

Kuntien roolin radikaali muuttaminen ei Katajan mielestä voi eikä sen pidäkään toteutua ilman laajempaa kansalaiskeskustelua ja valmistelua.

– Silloin puhutaan vuosien työstä.

Lue myös:

Sote- ja maakuntaudistusten aikataulu huolettaa Kuntaliiton valtuustossa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*