Pattitilanne Sotkamon kunnan päätöksenteossa paisuu. Maanantain kunnanvaltuuston kokous meni peruutukseen, kun vasemmistoliiton, perussuomalaisten ja sitoutumattomien 14 valtuutettua jäivät menemättä kokoukseen. Kokousta ei saatu päätösvaltaiseksi, sillä paikalla oli vain 21 valtuutettua.

– Vastaavaa tapausta ei tule mieleen tässä laajuudessa. Toki ulosmarsseja valtuuston kokouksista on tapahtunut ja niiden yhteydessä kokous on jouduttu joskus keskeyttämään, kun valtuusto ei ole enää ollut päätösvaltainen, Kuntaliiton lakimies Heikki Harjula toteaa.

Kunnanvaltuuston kokoukseen toimitetussa kirjelmässä boikotin syyksi ilmoitettiin kunnan päätöksentekokulttuuri, taloudenhoito ja vastikään uusittu kunnanjohtajan johtajasopimus. Kirjelmässä ilmoitettiin vasemmistoliiton ja perussuomalaisten boikotin jatkuvan toistaiseksi.

Velvollisuudet hoidettava

Heikki Harjula muistuttaa luottamushenkilöiden toimivan virkavastuulla ja näin ollen heillä on velvollisuus hoitaa oma osuutensa päätöksenteossa.

– Velvollisuudet tulee hoitaa. Periaatteessa on mahdollista saattaa boikottiin osallistuvat valtuutetut rikosoikeudelliseen vastuuseen. Ulosmarssitapauksissakin on valtuutettuja tuomittu virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tässä tapauksessa kunnanhallitus käyttää kunnan puheoikeutta ja päättää jatkotoimista, Heikki Harjula toteaa.

Kuntalehden tiistaiaamuna tavoittama boikottiin osallistunut kunnanhallituksen puheenjohtaja Osmo Polvinen (vas.) vakuutti talousarviosta ja veroprosenteista syntyvän päätökset loppuvuoden aikana boikotista huolimatta.

– Kyllä ne asiat saadaan päätettyä, kunhan pääsemme ensin neuvottelemaan muiden ryhmien kanssa päätöksenteosta. Toivomme, että valtuustoryhmät kokoontuvat ilman virkamiehiä keskustelemaan asioista. Halusimme antaa boikotilla muille ryhmille ”neuvottelusuosituksen”. Me haemme yhteistyötä, vakuuttaa Polvinen.

-Olemme valmiita palaamaan heti valtuustotyöskentelyyn, kunhan saamme keskusteluyhteyden eri valtuustoryhmien välillä syntymään, vakuuttaa kapinaliikkeen toinen nokkamies Ari Korhonen (ps.).

Syvä juopa

Osmo Polvinen nousi kompromissiehdokkaana viime keväänä kunnanhallituksen johtoon. Sitä ennen tilapäiset valiokunnat olivat tutkineet niin kunnanhallituksen kuin kunnanjohtajan toimintaa. Kunnanhallitus sai mennä, mutta kunnanjohtaja sai valtuustossa luottamuksen.

Kunnanhallituksen työskentelykyky ei pienistä muutoksista parantunut ja viime aikoina hallituksessa on isommista päätetty tyypillisesti äänin 6-5. Juoksuhaudat osapuolten välillä ovat syventyneet, kun keskustan ja kokoomuksen ovat rintamalinjansa pitäneet.

– Keväällä näytti, että asiat loksahtavat kohdilleen, mutta ei siinä niin käynyt. Kunnan taloustilanne on vakava ja talouden tasapainottaminen pitäisi ottaa tosissaan. Siitä huolimatta meille tulee huonosti valmisteltuja asioita päätettäväksi, jotka sitten jyrätään keskustan johdolla läpi, Osmo Polvinen kuvailee.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*