Yrittäjien raportti lähestyy uudistusta neljästä suunnasta.

Maakunnista ei saa tehdä passiivisia toimijoita, jotka vain jakavat julkisia varoja tai hoitavat lupabyrokratiaa. Sen sijaan maakunnilla pitää olla valtaa ja vastuuta omasta toiminnastaan niin, että ne itse hyötyvät toimintansa kustannustehokkuudesta. Näin linjaa Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala.

Yrittäjät julkaisi tänään raporttinsa siitä, kuinka sote- ja maakuntauudistuksessa tulisi edetä.

Raportti käsittelee uudistusta neljästä eri näkökulmasta: maakunnan elinkeinopoliittiset tehtävät, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen, verotus ja rahoitus sekä julkiset hankinnat.

– Vero- ja rahoitusratkaisun pitää kannustaa maakuntia ja myös kuntia tekemään sellaista elinkeinopolitiikkaa, joka luo työtä ja talouskasvua – siis elinvoimaa koko alueelle, Kujala sanoo.

Yrittäjien mukaan sote-uudistuksen suurin mullistus, asiakkaan täydellinen valinnanvapaus, onnistuu vain siten, että kaikki sote-palvelujen tuottajat omistuspohjasta riippumatta asetetaan samalle viivalle.

Valinnanvapauden perusperiaate on, että raha seuraa asiakasta. Yrittäjien mukaan keskeistä on lisätä palveluiden käyttäjien ja järjestäjän vaikutusvaltaa niin, että ne yhdessä ohjaavat tuottajia tehostamaan ja kehittämään toimintaansa koko ajan.

– On varmistettava, että kaikki toimijat, erityisesti ketterät ja joustavat pienet tuottajat pääsevät mukaan tuottamaan palveluita, sanoo raporttia laatimassa ollut Suomen Yrittäjien työvaliokunnan jäsen Kari Varkila sanoo.

Yrittäjien raportissa esitellään yksityiskohtaisempi ehdotus valinnanvapauden toteuttamisesta: Ottamalla kotimaiset pk-yritykset mukaan sote-tuottajiksi nopeutetaan kansalaisten pääsyä palveluihin ja parannetaan laatua samalla, kun kilpailua hyödyntämällä kustannuskehitys kääntyy kestävämpään suuntaan.

Lue raportti: Yrittäjien malli sote- ja maakuntauudistukseen

20160218_094801
Kari Varkila esitteli Yrittäjien mallia. (Kuva: Hannu Kataja)

Katso Anssi Kujalan haastattelu:

 

Katso Kari Varkilan haastattelu:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä