Pirkanmaan liiton maakuntajohtaja Esa Halme kiittelee ministeri Lauri Tarastin esitystä maakuntauudistuksen tehtäväjaosta taitavasti laadituksi, selkeäksi ja eteenpäinvieväksi.

– Esitys ottaa hyvin huomioon Suomen erilaisten osien tarpeet. Esitys mahdollistaa pienemmille ja vähäresurssisimmille alueille voimien kattavaa kokoamista ja toisaalta luo selkeää työnjakoa Pirkanmaan kaltaisille vahvoille maakunnille kaupunkien, kuntien ja maakunnan kesken, Halme kirjoittaa Pirkanmaan liiton verkkosivuilla.

– Esitys ei vaaranna voimakkaiden kaupunkien kykyä toimia vahvoina kaupunkeina myös jatkossa. Esitys on tasapainossa yhdenmukaisuuden ja erilaisuuden tarpeiden välillä.

Halme pitää hyvänä, että Tarastin raportissa on koottu alueellisen kehittämisen tehtäviä maakuntiin ja myös uskallettu esittää tehtävien siirtoa keskushallinnosta alueille.

– Työtä on toki jossain määrin rajoittanut joidenkin ministeriöiden heikko valmius esittää laajempia tehtäväkokonaisuuksien siirtoa keskushallinnosta alueille. Tähän on hyvä palata myöhemmin, Halme arvioi.

– Valtion aluehallinnon osalta olisi ollut mahdollista sekä ELY:jen että AVI:en lakkauttaminen ja korvaaminen uudenlaisilla ratkaisuilla. ELY:jen osalta ratkaisu on selkeä ja kokoaa hyvin tehtäviä vahvoiksi kokonaisuuksiksi yhdessä maakuntien liittojen tehtävien kanssa, mutta AVI:en osalta esitys jäi vajaaksi.

Halme pitää esitystä niin vankkana pohjana jatkotyölle, että tarkempaan valmisteluun voidaan ryhtyä pian.

– Jatkovalmisteluun kaivataan luovuutta ja oivaltavuutta, eikä vain laatikkoleikkejä, Halme kirjoittaa.

Lisää aiheesta:

Lapin maakuntajohtaja Riipi: Esitys ongelmallinen itsehallinnon kannalta

Tarasti: Suuri määrä tehtäviä siirretään maakuntiin

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*