THL:ssä on otettu kantaa ajoittain värikkääseenkin keskusteluun työntekijöiden liikkumisesta yksityisen ja julkisen sektorin välillä.

THL katsoo, että terveyden ja hyvinvoinnin alan asiantuntemus syntyy osaamisesta, jota ihminen on kartuttanut esimerkiksi tutkijana, asiantuntijana, elinkeinonharjoittajana, etujärjestössä tai elinkeinoelämän palveluksessa.

– Pelkästään julkisessa tehtävässä saatu kokemus ei aina riitä riittävän laaja-alaisen näkemyksen syntymiseen, vaan nimenomaan monipuolinen kokemus aihepiiristä eri sektoreilta, sanoo THL:n hallinnon lakimies Tanja Stormbom.

THL:ssä kysymys nousi esiin, kun oikeuskanslerin virasto tutki THL:n asiantuntijoiden mahdollista esteellisyyttä sikainfluenssarokotehankintoihin ja pneumokokkirokotetta tutkivaan FinIP-tutkimukseen liittyen. Asiantuntijoiden ei todettu olleen esteellisiä.

MainosYleinen keskustelunaihe

Samanlaista keskustelua on käyty eri puolilla julkista hallintoa, muun muassa ympäristöhallinnon virkamiesten toimittua välillä yrityksissä, joiden asioita heidän sanotaan käsittelevät viranomaisina.

Näkyvää kritiikkiä on nostanut eräiden sote-uudistuksen valmistelussa mukana olleitten henkilöitten siirtymisestä yksityisen sektorin palvelukseen. Keskustelua herätti aiemmin tänä vuonna valtakunnansovittelija Minna Helteen siirtyminen työnantajajärjestön palvelukseen. Aikanaan arvosteltiin muun muassa Jyri Häkämiehen siirtyminen elinkeinoministerin tehtävistä suoraan EK:n toimitusjohtajaksi

Käynnissä on keskustelu karenssiajoista laajemminkin, kun tunnetaan huolta toisaalta esteellisyydestä, toisaalta luottamuksellisen viranomaistiedon siirtymisestä yksityiselle sektorille.

THL selvittää sidonnaisuudet

THL ilmoittaa arvioivansa asiantuntijoidensa sidonnaisuudet ennen kuin he voivat osallistua esimerkiksi kansallisiin asiantuntijatyöryhmiin, selvitystyöhön tai muuhun asiantuntijatyöhön. Henkilö itse ilmoittaa sidonnaisuutensa, ja ilmoituksen perusteella THL arvioi, millainen merkitys niillä on.

Sidonnaisuuden arvioinnilla THL sanoo varmistavansa sen, että laitoksen ja koko julkisen hallinnon asiantuntijoiden yhteinen kanta perustuu yleisen edun mukaiseen eri näkökohtien riippumattomaan arviointiin eikä minkään yksittäisen tahon etujen puolustamiseen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*