Lumipalloefekti-dokumenttielokuva pyrkii valottamaan Kittilän kunnan tapahtumia. Kuva: Arto Rajanen

Elokuvaohjaaja Pauliina Punkki halusi selvittää mitä onkaan tapahtunut lappilaisessa Kittilän kunnassa. Syntyi dokumenttielokuva Lumipalloefekti, joka saa ensi-iltansa elokuvateattereissa perjantaina 6. lokakuuta.

Elokuvaa on jo esitetty ennakkonäytöksinä muun muassa Kino Ylläs -elokuvatapahtumassa Kolarin Äkäslompolossa ja Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaaleilla Helsingissä.

Kittilä-jupakka alkoi vuonna 2013, kun silloinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä ja osa kuntapäättäjistä ajautuivat erimielisyyksiin. Kittilän poliittista päätöksentekoa on käsitelty eri oikeusasteissa. Yksi elokuvan henkilöistä, viime vuonna Kittilän kunnanjohtajan virkaan valittu Timo Kurula, sai viime keväänä Korkeimman oikeuden tuomion virka-aseman väärinkäyttämisestä. Asioita on vielä kesken.

Punkki, 49, on kotoisin Lapista, Torniosta.

– Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista aiheista, joten seurasin tarkkaan Kittilä-uutisointia, vaikka asuin välillä Saksassa. Koska aihe alkoi kiinnostaa yhä enemmän ja sain Taiteen edistämiskeskukselta työskentelyyn rahoitusta, aloitin menemällä vuonna 2018 seuraamaan Rovaniemelle Levin hissikauppoihin liittyvää oikeuskäsittelyä.

Myöhemmin hän muutti pienen tyttärensä kanssa Kittilään, jotta pystyi seuraamaan tapahtumia enemmän. 

Epäilijöitä riitti kummallakin puolella

Kittiläläiset olivat epäluuloisia elokuvahanketta kohtaan. Punkin piti selvittää valtuuston kokouksissa, mitä on tekemässä, ketkä ovat mukana ja mistä tulee rahoitus.

– Ensimmäisenä epäiltiin, että olen Anna Mäkelän asialla, joten piti vakuuttaa, etten ollut. Myöskään Mäkelän puolustajat eivät luottaneet minuun.

Elokuva kertoo pienen yhteisön toiminnasta. Punkin mukaan hänen keskeinen viestinsä on, että meillä kaikilla on ääni, jota pitäisi käyttää.

– Yhä selkeämmin näkyy se, että oman mielipiteen ilmaiseminen on hyvin vaikeaa. Ihmiset unohtavat, että hiljaisuuskin on mielipide. Ei pelkkä Facebookissa peukuttaminen riitä, vaan pitää puuttua asioihin, toimia.

Katso Lumipallo-elokuvan traileri:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*