Turun kaupunginhallitus toteaa sote- ja itsehallintouudistuksia koskevassa lausuntoluonnoksessaan, että koska uudistusten rahoitusjärjestelyt ovat täysin auki, kunnilta tulee kysyä lausuntoa erikseen rahoitusmallista, kun se tarkentuu.

Turun kaupunginhallitus hyväksyi lausuntoehdotuksen maanantaina. Lausunnosta päättää Turun kaupunginvaltuusto.

Epätietoisuus rahoitusmallista tekee ylipäänsä lausunnon antamisen hankalaksi, Turun kaupunginhallitus arvioi, samoin se että kunnan ja itsehallintoalueen välinen toimivalta- ja tehtävänjakokysymys on ratkaisematta.

Nykyistä maakuntajakoa Turku ei lausuntoehdotuksen mukaan pidä oikeana perusteena itsehallintoalueiden muodostamiselle. Nykyisellä maakuntajaolla osa itsehallintoalueista jää asukaspohjaltaan aivan liian pieneksi, lausunnossa huomautetaan.

– Itsehallintoalueita muodostettaessa tulee huomioida alueiden perustamisen vaikutukset kansallisen kilpailukyvyn edistämiseen. Parhaiten tämä toteutuu muodostamalla taloudellisesti kantokykyisiä alueita ja kiinnittämällä huomio itsehallintoalueiden ja alueen keskuskaupungin väliseen työnjakoon ja yhteistyöhön, mikä tulee sisällyttää lainsäädännön velvoitteisiin.

Lausuntoehdotuksen mukaan sote-palveluiden järjestäminen maakuntia suuremmalla alueella olisi perusteltua. Tässä asiassa Turun kaupunginhallitus ei ollut yksimielinen. Raija Eeva, kesk., teki muutosehdotuksen, jonka mukaan suurempia sote-alueita ei tarvita. Esitys hävisi äänin 2-11.

– Suurten kaupunkien näkökulmasta itsehallintoalueiden on oltava merkittävästi suurempia, jotta uudistus toisi merkittävää parannusta nykyiseen rakenteeseen verrattuna, koska näiden väestöpohja ja palveluvolyymit mahdollistavat jo nyt sekä sote-palveluiden että muiden palveluiden laajan integroimisen asukas-ja asiakaslähtöisesti, lausuntoehdotuksessa todetaan.

Turun kaupungin lausuntoluonnos

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä