Kuva: Ville Miettinen

Kunnanhallituksen paikkajaossa menestyvät parhaiten ne puolueet, joilla on useita edellisessä valtuustossa istuneita ehdokkaita, käy ilmi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT), Turun yliopiston ja Instituto Tecnológico Autónomo de Méxicon tutkijoiden tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan uudelleenvalitut poliitikot ovat erityisen hyödyllisiä puolueiden välisissä neuvotteluissa, kun puolue on lähtökohtaisesti vaikeassa neuvotteluasemassa tai kun neuvotteluja käydään monimutkaisemmissa olosuhteissa. 

– Pääsääntöisesti kunnanhallitusten paikkajako seuraa vaaleissa valituksi tulleen valtuuston paikkajakoa, mutta ei täysin. Havaitsimme, että jos puolueilla on paljon kokeneita valtuutettuja, saavat he tyypillisesti enemmän hallituspaikkoja kuin heidän valtuutettujen määränsä edellyttäisi, apulaisprofessori Jaakko Meriläinen Instituto Tecnológico Autónomo de Méxicosta sanoo tiedotteessa.

Tutkijoiden mukaan taustalla voivat vaikuttaa edellisellä valtuustokaudella syntyneet puoluerajat ylittävät verkostot ja luottamus sekä poliittisen kokemuksen myötä karttuneet neuvottelutaidot.

– Uudelleenvalitut valtuutetut ovat tärkeitä puolueille erityisesti silloin, kun ne ovat esimerkiksi ideologisesti etäällä muista puolueista tai kun valtuustoon on valittu ehdokkaita laajasti eri puolueista, tutkimuksen johtava tutkija, professori Janne Tukiainen Turun yliopistosta sanoo. 

Tutkimuksessa hyödynnettiin tietoa ehdokkaista, vaalituloksista ja vaalien jälkeisestä neuvottelusta neljän vaalien ajalta vuosina 2000-2012.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*