Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen on huolestunut maakuntauudistuksen lausuntoajoista Uudellamaalla.

Uudenmaan maakuntauudistuksen poliittinen ohjaus- ja seurantaryhmä on päättänyt, että uudistuksen esivalmistelu käynnistetään vasta sen jälkeen kun pääkaupunkiseudun erityisratkaisun tilanne selviää. Ryhmän kokouksessa vierailleella alivaltiosihteeri Tuomas Pöystillä ei ollut uutta kerrottavaa pääkaupunkien mahdollisesta esityksestä tai sen aikataulusta.

Kunta-ja uudistusministeri Anu Vehviläinen sanoi Yle Radio Ykkösen Ykkösaamussa, että pääkaupunkiseudun erityisasemaan otetaan kantaa sitten, kun pääkaupunkiseutu tekee oman esityksensä alueen ratkaisuksi.

Vehviläinen korosti, että valmistelijoilla ei ole kantaa pääkaupunkiseudun kuntien aseman järjestämiseksi ennen kuin kunnat itse esittävät jotain. Lausunnolle lähtevässä esityksessä pääkaupunkiseutua ei käsitellä erityistapauksena.

Uudenmaan liitto oli jo ehtinyt kutsua valtiovarainministeriön edellyttämät tahot aloituskokoukseen sopimaan heinäkuuhun 2017 kestävän esivalmisteluvaiheen organisoinnista ja resursseista, mutta kokousta on päätetty lykätä. Myös uudistusta johtavan muutosjohtajan nimeäminen viivästyy.

 

Uusimaa pelkää kiirettä

 

– Tilanne on todella hankala, sillä Uudellamaalla olisi eniten tekemistä ja aikataulu on tiukka. Emme kuitenkaan pysty ennakoimaan mitä pääkaupunkiseudun kunnat esittävät ja mitä valtioneuvosto lopulta päättää. Tämä juna ei vaan nyt etene ennen kuin hallitus on ratkaisunsa tehnyt, totesi ohjausryhmän puheenjohtaja, maakuntavaltuuston puheenjohtaja ja Helsingin valtuutettu Eero Heinäluoma, sd.

Pöysti kertoi lakipaketin virallisen lausuntoajan alkavan joka tapauksessa elokuun aikana. Aiemmin julkistettuihin lakiluonnoksiin ei hänen mukaansa ole tullut oleellisia sisältömuutoksia. Selkeytyksiä on tehty lähinnä perusteluihin. Viivytystä on aiheuttanut ruotsinkielisten käännösten ruuhka, hän kertoi.

Maakuntajohtaja Ossi Savolainen toivoi Uudellemaalle lisäaikaa lausunnon antamiseen, mikäli pääkaupunkiseudun kuntien esitys viivästyy. Pöystin mukaan lausuntoajasta pidetään kiinni, mutta jos tilanne ehdottomasti vaatii, hän on valmis antamaan Uudellemaalle pari viikkoa lisäaikaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*