Vaalassa on pitkät perinteet kuntalaisten osallistumisessa mm. kyläparlamentin, nuorisoneuvoston sekä vanhus- ja vammaisneuvoston muodossa. (Kuva: Ville Miettinen)

Tulevat kuntavaalit ja maakuntauudistus vaativat pohtimaan kuntalaisen osallistumista ja vaikuttamismahdollisuuksia uudella tavalla, sanoo Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määttä.

– Tulevat kuntavaalit ovat sikäli poikkeukselliset, että uusi valtuusto valmistelee uuden kuntastrategian aivan uudenlaiselle kunnalle. Tilanne on historiallinen, Määttä kuvailee Vaalan tiedotteessa.

Seuraavan valtuustokauden alusta, 1.6.2017 alkaen, tulee voimaan uuden kuntalain luku 5, joka käsittelee kunnan asukkaiden osallistumisoikeutta; kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan, ja valtuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen mahdollisuuksista.

Vaala aikoo vastata haasteeseen aktivoimalla kuntalaisia uusilla keinoilla keskusteluun tulevista uudistuksista ja kunnan tulevasta roolista. Samalla kerätään aineistoa uuden kuntastrategian pohjaksi.

– Tarkoituksenamme on järjestää keskustelutilaisuuksia ja mennä sinne missä kuntalaiset jo ovat. Jos miehet ovat kahvilla ABC:llä klo 6.00 ja perheet perhekahvilassa klo 9.00, niin on turha yrittää saada heitä kello 14.00 kunnantoimistolle, Määttä sanoo.

Vaalassa kunnallisjärjestöt ovat keskustelleet siitä, miten innostaa kuntalaisia äänestämään ja mukaan ehdokkaaksi. Voi olla iso kynnys lähteä suoraan mukaan jonkin puolueen toimintaan, valtuuston puheenjohtaja Esa Karjalainen, kesk., muistuttaa.

– Samalla voidaan miettiä, tulisiko kunnan päätöksenteon organisaatio muuttaa, jotta se olisi toimiva uudessa tilanteessa ja aktivoisi ihmisiä ottamaan osaa, Karjalainen kertoo.

Määttä muistuttaa, että pienen kunnan etuna on, että sillä on hyvät mahdollisuudet tavoittaa lähes kaikki kuntalaiset ja kunnan jäsenet sekä aktivoida heidät yhdessä mukaan rakentamaan kunnan menestystä.

– Luovutanko vai taistelenko, hymyilenkö vai murjotanko, valitanko vai esitänkö parannusehdotuksia, otanko osaa vai jättäydynkö ulkopuolelle, otanko kanssaihmiset yhteisössä huomioon vai tuijottelenko omaan napaan, siinäpä meille kaikille pohdittavaa, Määttä sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä