Kevään kuntavaaleissa on 3 500 ehdokasta vähemmän kuin syksyllä 2012. (kuva: Sonja Eloranta)

Vaalitutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta ei usko, että ehdokasmäärän putoaminen viime kuntavaaleista merkitsisi samalla väistämättä myös äänestysaktiivisuuden laskua.

Huhtikuun kuntavaaleissa on ehdokkaita 33 618, kun syksyllä 2012 heitä oli vielä 37 215.

– Tällä ehdokasmäärällä käydään vielä ihan kelpo kuntavaalit, ja äänestäjillä on riittävästi valinnanvaraa. Itse asiassa suhteessa valtuustopaikkoihin ehdokasmäärä ei ole juurikaan laskenut. Myös kuntien määrä on pudonnut.

– Tietysti pitkällä aikavälillä ehdokasjoukon pienenemisellä on merkitystä – onhan ehdokkaiden määrä on puolittunut 1980-luvun alun lukemista, Borg sanoo.

Borgin mukaan huhtikuun vaaleihin liittyy paljon epävarmuustekijöitä, joiden takia äänestysaktiivisuutta on vaikea ennakoida.

– Kuinka tämä keskustelu kuntien asemasta vaikuttaa? Eihän tällä hetkellä ole edes varmaa tietoa siitä, millaista tehtäväkenttää nyt valittavat valtuutetut hoitavat. Myös vaalien ajankohta on uusi, ja silläkin voi olla oma vaikutuksensa.

Borgilla on työn alla tutkimus, jossa hän pureutuu kunnallisen vaalidemokratian toimivuuteen, vaaliviestintään, ehdokasvalintoihin ja äänestyskäyttäytymiseen tämän kevään kuntavaaleissa. Tutkimushankkeen rahoittaa Kunnallisalan kehittämissäätiö (KAKS).

Ehdokkaita yhteensä 33618

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*