Kuva: Ville Miettinen
Liikenneväylien kuntoon saattaminen on valtuustojohtajien yleisimpiä toiveita eri puolilla Suomea.

Kaksitoista valtuuston puheenjohtajaa listasi kuntiensa toiveita eduskuntavaalien jälkeen valittavalle uudelle hallitukselle. Sote-uudistus ilman maakuntia sekä liikennehankkeet nousivat kärkeen.

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs, vihr.: Hallituksen tulisi pyrkiä hiilineutraaliin Suomeen jo 2030-luvulla. Keskeisiä keinoja olisivat fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen ja merkittävä panostus ekologiseen liikenteeseen, mm. nopeisiin juniin ja raitioliikenteeseen suurissa kaupungeissa.

Kirkkonummen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anders Adlercreutz, r.: Sote, teiden kunnostus sekä rantaradan korjaus ja kaksiraiteistaminen.

Uudenkaupungin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jaana Vasama, sd.: Vakka-Suomen seutukunnan kehittäminen on erittäin tärkeää.

Rauman kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Marva, kok.: Rahaa valtatie 8:n nelikaistaistamiseen tai ainakin ohituskaistojen lisäämiseen ja tien turvallisuuden parantamiseen. Odotan puolustusvoimilta neljän sota-aluksen, korvetin, tilausta raumalaiselta RMC-telakalta. Sote-uudistus on saatettava loppuun järkevästi.

Heinolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Varjo, kok.: Raideliikenteen runkoverkko pääkaupunkiseudulta Lahden kautta Päijänteen itäpuolta Jyväskylään tai Mikkeliin on ykköshanke. Lisäksi toivon Duo-pilotoinnin eli kevyen henkilöraideliikenteen Heinola–Lahti välille etenevän. Nelostien kunnossapitämiseen ja vesistöliikenteen matkailumahdollisuuksien kehittämiseen toivon panostusta.

Valkeakosken kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Marja Heikkinen, kok.: Sote-palvelujen valmistelua tulee jatkaa ilman maakuntauudistusta.  Sisäilmaongelmaiset koulut tarvitsevat lisää korjausrahaa. Perhepalveluita on kehitettävä ja turvattava ikäihmisten palvelut ja toimeentulo.

Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Malm, sd.: Pelkola–Svetogorska-rajan avaaminen kansainväliselle rataliikenteelle on ehdottoman tärkeää. Sote-uudistuksen loppuun saattaminen on ykkösjuttu. On tärkeää saada toinen aste maksuttomaksi, jotta myös nuoret voivat pysyä kaupungissa ja maakunnassa.

Sonkajärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ilpo Kärkkäinen, ps.: Vanhustenhoitoon pitäisi saada valtionosuuksia enemmän, jos hoitajamitoitusta nostetaan nykyisestä suosituksesta 0,7:ään. Tärkeää on parantaa tieyhteyttä Kuopiosta Iisalmeen ja nopeuttaa ratayhteyttä pääkaupunkiseudulta Kuopioon.

Seinäjoen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kimmo Heinonen, kok: On toteutettava Suomi-rata Tampere-Seinäjoki ja asemanseudun hankkeet, jotka ovat kaupungin voimavarana keskellä kylää ja tiehankkeet VT3 sekä VT19.

Viitasaaren kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pirjo Grönholm-Paananen, kesk.: Jos nyt tämä sote-uudistus saataisiin vihdoinkin suunnitelmia pidemmälle.

Iin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Teijo Liedes, vas.: Hankkeet ilmastonmuutoksen torjumiseksi ovat ensimmäinen asia. Toinen keskeinen hanke on tietenkin sote-uudistus. Se pitää saada heti vaalien jälkeen käyntiin. Muita tärkeitä hankkeita ovat perustulon jatkokokeilut ja sosiaaliturvan uudistus yleisemminkin sekä työllisyyden hoito.

Kemijärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Veikko Niemelä, kesk.: Kantatieverkon perusparannuksia tarvitaan pääteillämme. Olemme Itä-Lapissa musta aukko valokuituyhteyksissä. Sitä tarvitaan kotitalouksiin ja yrityksiin. Sote-uudistus on saatava mahdollisimman pian. Alueiden tasa-arvoa ohjaavaa aluepolitiikkaa tarvitaan.

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä. Lehdessä ykköspoliitikot arvioivat myös kuntiensa onnistumista vanhustenhoidossa ja varhaiskasvatuksessa sekä kertovat suosikkinsa sote-malliksi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*