Leirillä rakentuu kahden viikon aikana ideaseinä leirin aikana esiin nousseista asioista. (Kuva Kaisu Tolvanen, Varkauden kaupunki)

Varkaudessa on käynnissä idealeiri, jolla lähennetään kaupunkia ja sen asukkaita. Osallistu Oikeesti! ‑idealeiriä kutsutaan avaukseksi Varkauden tulevaisuuteen.

Kaupunkistrategia halutaan jalkauttaa ja osallistaa kuntalaiset siihen. Idealeirin tarkoitus on viedä osallistamisen muutamaa astetta aiempaa pidemmälle. Leiri alkoi 27.11. ja päättyy perjantaina 8.12.

Tavoite on tavoittaa tuhat kuntalaista, ja se on toteutumassa, sanoo osallisuuskoordinaattori Vuokko Jaakkola.

– Osallistaminen on vaikeaa, mutta hyvin ihmiset ovat rohkaistuneet tulemaan sisään.

Palautteessa, ihmisten ideoissa ja sidosryhmätapaamisissa on tullut paljon mielenkiintoisia asioita esiin, Jaakkola sanoo.

Yksi yllättävä havainto on, että 2004 tapahtuneen kuntaliitoksen jäljet ovat vieläkin näkyvissä. Kangaslampi liitettiin tuolloin Varkauteen.

– Palautteessa toivotaan asioita, jotka kaupungissa ovat jo olemassa. Tämä johtuu siitä, että kaupunkia ei vieläkään mielletä kokonaisuutena.

Joukkoliikenne vahvasti esille

Merkittävä esille tuleva asia on liikkuminen, kertoo Jaakkola.

– Me olemme täällä ikääntyvässä Itä-Suomessa, ja se on todella ongelma, sanoo Jaakkola.

– Vanhemmat ihmiset sanovat, että heitä pyydetään mukaan, mutta milläs tulet, kun varsinkaan syrjäseuduilta ei pääse millään. Joukkoliikenne vähenee. Kesällä bussit kulkevat huonommin.

Kuntalaisten, päättäjien ja viranhaltijoitten yhteyden parantamiselle näyttää olevan todella tarvetta, Jaakkola sanoo.

Monenlaisia keinoja

Tapahtumassa on tarjolla keskusteluja, työpajoja, neuvontaa ja opastusta. Hallintokulttuuria tuodaan eri tavoin esille. Ohjelmassa on muun muassa kaupunginhallituksen sekä liikunta- ja vapaa-aikalautakunnan kokoukset näyteikkunassa.

Idealeirin näkyy verkossa. Varkauden kaupungin Facebook-sivulla on tarjottu livelähetyksiä ja uutisia.

Varkauden idealeirillä on rakentunut kahden viikon aikana ideaseinä, johion on koottu leirillä kertynyttä materiaalia.

Kaupungin toimintaa on havainnollistettu eri tavoin. Mikäli kuntalaiset haluavat esimerkiksi leikkipuiston johonkin tiettyyn paikkaan, eBudjetti ohjaa kuvitteellisen hahmon, Killinki-Kallen konsteilla, miten se tehdään. Uuden työkalun avulla voi arvioida omia esityksiä ja niiden taloudellisia vaikutuksia.

Ideat myös käyttöön

Idealeirin tulokset kootaan, ja ne tuodaan mukaan kaupungin kehittämiseen. Työhön osallistuvat sekä viranhaltijat että luottamushenkilöt.

– Varsinainen työ alkaa, kun tämä kaikki siirretään exceleihin, Jaakkola sanoo.

Varkaudella on menossa henkilöstön tsemppaus, johon liittyy idea sadasta teosta kaupunkilaisten hyväksi.

Yksi käynnistyvä asia on uuden matalan kynnyksen terveyspalvelun kehittäminen, johon osallistuu asukasraati.

Idealeirin ovat ideoineet ja kehittäneet kaupungin osallisuuskoordinaattori Vuokko Jaakkola sekä kaupungin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Kaisu Tolvanen.

Lisää asiasta Varkauden sivuilla

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*