Kriisikunta Kyyjärven seuraavaa liitossuuntaa jouduttaneen pohtimaan valtiovarinminsiteriössä Suomenselän kuntaliitoksen kaaduttua. (Kuva: Ville Miettinen)

Kannonkosken kunnanvaltuusto hylkäsi kuntaliitoksen Kyyjärven, Kivijärven ja Karstulan kanssa äänestyksessä äänin 8-7 maanantai-iltana, uutisoi Yle.

Kannonkosken päätös merkitsee kuntaliitoksen kaatumista ja uuden Suomenselän kunnan syntymisen peruuntumista.

Myös Kivijärvellä asiasta äänestettiin. Kivijärven kunnanvaltuusto asettui liitoksen kannalle äänin 8-6.

Karstulan ja Kyyjärven valtuustot olivat yksimielisesti liitoksen kannalla.

Jo nyt äänestäneiden kuntien kunnanhallituksissa viime viikolla liitoksen eteenpäin meno oli täpärällä. Tuolloin niin Kannonkosken kuin Kivijärven kunnanhallitukset päättivät äänin 4-3 viedä liitoksen valtuustoon.

Kuntaliitosselvityksen taustalla on Kyyjärven heikko taloudellinen tilanne. Kyyjärvi joutui valtiovarainministeriön määräämään kuntajakoselvitykseen, kun yhdeksän kunnan yhteisen valokuituyhtiön  2,3 miljoonan euron takausvastuut realisoituivat ja yhtiön yli puolen miljoonan euron osakkeet alaskirjattiin kunnan kirjanpidossa.

-Kyyjärvi olisi voinut jatkaa itsenäisenä kuntana ilman tästä valokuidusta tullutta laskua. Viestintävirasto lopetti tukien maksun kesken sopimuskauden ja se oli viimeinen niitti meille,  Kyyjärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouko Huumarkangas, kesk., totesi Kuntalehdelle tammikuussa.

Suomenselän kunta olisi ollut 2 580 neliökilometrin kokoisena Keski-Suomen laajin kunta. Asukkaita uudessa kunnassa olisi ollut  7 500. Kunnanjohtajastakin oli jo sovittu: uudeksi kunnanjohtajaksi on jo valittu Karstulan kunnanjohtajana toimiva Pekka Kanervio.

Neljän kunnan liitosta selvittänyt kuntatalouden asiantuntija Eero Laesterä totesi Ylen mukaan, että kuntaliitosta pohditaan seuraavaksi ministeriön kuntaosastolla. Yksi vaihtoehto on, että liitoksen nyt hyväksynyttä kuntaa jatkavat liitoksen suunnittelua kolmistaan.

Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri, sd., pohti Twitterissä nykyisen kuntarakenteen haasteita.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Itse kokenut ja nähnyt kuntaliitoksen. Sivukuntien palvelut ajetaan pikkuhiljaa alas ja kaikki keskitetään isoimpaan kuntaan kun ei ole rahaa ylläpitää palveluita joka kunnassa.

  2. Kuntaliitokset ovat jäissä. Kunnat odottavat SoTen tuloa. Odotusta on kestänyt jo yli 16 vuotta. Syntyykö SoTea nytkään?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä