Peruspalveluministeri Susanna Huovisen, sd., elokuussa allekirjoittama asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä määrää, että sairaalalla on oltava valmius hätäsektioon, eli lapsen on synnyttävä alle 10 minuutissa siitä, kun päätös sektiosta tehdään.

Käytännössä asetus lopettaa synnytykset pienimmissä keskussairaaloissa, sillä hätäsektiovalmius vaatii, että synnytyslääkäri ja anestesialääkäri päivystävät koko ajan sairaalassa, ja leikkaussalihenkilökunnan on  oltava jatkuvassa valmiudessa.

Päivystysasetus tulee voimaan vuonna 2015 ja synnytysten osalta 2017. Itä-Savon sairaanhoitopiirin eli Sosterin johtaja Hemmo Pirhonen arvioi, että ainakin pienemmissä  sairaaloissa toiminnot ovat niin tiukasti toisiinsa nivoutuneita, että käytännössä vuoden 2015 alku on takaraja myös synnytyksille.

Sosterin hallitus päätti lokakuun alussa, että synnytykset Savonlinnan sairaalassa päättyvät joulukuun alussa.

– Odottavan äidin ja syntyvän lapsen tuvallisuus täytyy asettaa etusijalle. Lääkärien saaminen joulukuusta eteenpäin olisi ollut erittäin epävarmaa, Pirhonen sanoo.

– Pidän kahden vuoden pidennystä synnytysten osalta enemminkin poliittisena hyvityksenä, jolla haluttiin rauhoittaa asetukseen kohdistunutta arvostelua.

Lue lisää tänään ilmestyneestä Kuntalehdestä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä