Sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän uudistamisella on kiire, sillä julkisen terveydenhuoltomme ongelmat kasautuvat nopeasti. Riittävän mittava ja ripeä uudistus on välttämätön, jotta kansalaisille voidaan taata tärkeät palvelut, sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Pekka Puska tänään valtakunnallisilla Terveydenhoitajapäivillä Tampereella.

– Kymmenessä vuodessa, vuodesta 2000 vuoteen 2010, vuotuisten terveyskeskuslääkärillä käyntien määrä on vähentynyt noin 2 miljoonaa käyntiä. Pudotus on ollut 20 prosenttia. Samaan aikaan käyntien määrä yksityislääkärillä lisääntyi yli 10, ja työterveyslääkärillä yli 30 prosenttia, Puska kertoi.

Julkisten terveyspalveluiden rapautuminen on Puskan mukaan eriarvoistanut terveydenhuoltoamme. Suomessa tuloryhmien väliset erot lääkärissä käyntien määrissä ovat OECD-maiden epäoikeudenmukaisimmat.

Puskan mukaan palvelujärjestelmän uudistaminen on välttämätöntä, koska terveydenhuollon voimavarat eivät juuri kasva lähivuosina.

THL on esittäneet palvelujen järjestämisen ja rahoituksen kokonaisvastuun antamista riittävän suuren väestöpohjan alueelle, joita olisi enintään 15-20. Nykyaikaisen erikoissairaanhoidon järjestäminen hyvin vaatii vähintään 200 000-400 000 asukkaan väestöpohjan, THL:sta muistutetaan.

– Nyt tarvitaan riittävän rohkeaa ja mittavaa reformia, joka ei toteudu pelkällä kuntauudistuksella, Puska sanoi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä