Perustettiinko tilapäinen valiokunta vai ei? Lähes puolet Soiten valtuustosta teki aloitteen, mutta valiokunnan perustamisesta ei päätetty mitään
Perustiko Soiten valtuusto tilapäisen valiokunnan vai ei? Asia jäi epäselväksi aluevaltuuston kokouksessa.
Soiten aluevaltuuston kokous maanantaina aamupäivällä jätti paljon kysymysmerkkejä. Yksi eniten puhuttaneista asioista oli hyvinvointialuejohtaja Minna Korkiakoski-Västin irtisanoutuminen helmikuussa ja siihen liittyvät jatkotoimet. Keskustan aluevaltuustoryhmä oli tehnyt aloitteen, jossa esitettiin tilapäisen valiokunnan perustamista asian tutkimiseksi.
– Aluevaltuusto voi erottaa valitsemansa puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan kesken toimikauden. Erottamispäätös koskee puheenjohtajistoa kokonaisuudessaan ja se voi ulottua tehtäviin tai toimielimen jäsenyyteen, alusti keskustan aluevaltuuston ryhmän puheenjohtaja Pasi Kanniainen.
Hän muistutti, että erottaminen ei voi perustua mielivaltaan, mutta poliittiseen harkintaan se voi perustua. Kanniainen kertoi keskustan valtuustoryhmän katsoneen helmikuussa, että aluehallituksen puheenjohtaja Sari Innanen (kesk.) ei nauti keskustan luottamusta.
– Hänen toiminnastaan on ollut haittaa alueen tehokkaan toiminnan jatkuvuudelle ja toiminta helmikuun aikana on ollut keskustan ryhmän linjausten vastaista, kuvaili Kanniainen aluevaltuuston kokouksessa.
Kanniainen viittasi helmikuun tapahtumiin, jossa aluehallitus päätti yksimielisesti toimialajohtajien kuulemisesta saatuaan tiedon reilusti arvioitua suuremmasta alijäämästä. Tuon päätöksen jälkeen hyvinvointialuejohtaja irtisanoutui. Kanniainen kertoi aluevaltuuston kokouksessa, että keskustan aloitteen on allekirjoittanut 29 valtuutettua eli liki puolet 59 aluevaltuuston jäsenestä.
– Esitämme, että aluevaltuusto asettaa tilapäisen valiokunnan selvittämään, nauttiiko hallituksen puheenjohtajisto luottamusta ja mitä seuraamuksia luottamuksen menettäminen aiheuttaa, jatkoi Kanniainen.
Erikoinen eteneminen
Pasi Kanniaisen aloitteen jälkeen aluevaltuuston puheenjohtaja Asko Syrjälä (kesk.) ilmoitti, että asiasta ei keskustella. Sen sijaan lakimies sai luvan kertoa, miten prosessi etenee. Aloitteen tilapäisen valiokunnan perustamisesta voi tehdä aluehallitus tai neljäsosa valtuutetuista. Jos aluevaltuusto päättää, että tilapäistä valiokuntaa ei perusteta, aloite raukeaa.
Nyt keskustelua asiasta ei avattu, joten avoimeksi jäi, perustetaanko tilapäinen valiokunta vai ei. Lähes puolet valtuutetuista ehdotti valiokunnan perustamista, mutta siitä ei tehty päätöstä suuntaan eikä toiseen.
Tiistaina Kuntaliiton johtava juristi Ida Sulin tarkentaa asioiden etenemisjärjestystä yleisellä tasolla:
– Kun aloite tehdään, se tarkoittaa, että asian täytyy edetä. Valtuusto ei voi kuitenkaan käsitellä asioita, jotka eivät ole käyneet hallituksessa.
Asiaan tarvitaan siis vielä hallituksen käsittely, minkä jälkeen valtuusto päättää tilapäisen valiokunnan asettamisesta.
Keskustelun sijaan puheenjohtaja Syrjälä ilmoitti omat toimensa asian jatkokäsittelyn osalta.
– En tule kommentoimaan tätä prosessia mitenkään julkisuudessa. Haluan varmistaa, että valtuusto on toimintakykyinen ja henkilöstö saa kaiken tarvitsemansa tuen, perusteli Syrjälä.
Hän kertoi vielä kaksi muuta perustetta vaikenemiseensa.
– Meidän talous on siinä jamassa, että nyt pitää keskittyä talouden tasapainottamiseen. Lisäksi meidän keskussairaalan status pitää saada säilymään nykyisellään. Nyt jos koskaan meiltä vaaditaan yksituumaisuutta, lopetti puheenjohtaja kokouksen.
Uuden johtajan valinnan pelisäännöt
Aluevaltuusto keskusteli aiemmin myös uuden hyvinvointialuejohtajan valinnasta. Varapuheenjohtaja Timo Sillanpää (ps.) esitti, että valtuusto määrittelee viran kelpoisuusehdot, palkkauksen ja työsuhteen määräaikaisuuden.
– Ehdotan määräaikaista työsuhdetta kuudeksi vuoksi ja palkkaukseksi 13 500 euroa kuukaudessa, sanoi Sillanpää.
Hän sai kannatusta valtuutetuilta, jotka moittivat aiemman menettelyn tuomaa ”iltalypsyä” ja ylipäänsä epämääräisyyttä virkaan liittyvissä perusasioissa.
– Aiemmin hallituksella on ollut mandaatti päättää, mutta on hyvä, että hakija tietää jo etukäteen nämä asiat. Ja että valtuusto oikeasti päättää näistä asioista, jatkoi Sillanpää.
Tiina Isotalus (sd.) teki vastaehdotuksen, jossa hän toivoi laajempaa keskustelua asiassa.
– On perusteltua, että valtuusto on viran osalta kuskin paikalla, mutta niin kiire ei voi olla, etteikö asiasta käytäisi ensin perusteellista keskustelua, sanoi Isotalus.
Keskustelun jälkeen Sillanpää veti ehdotuksensa pois ja valtuusto päätti yksimielisesti valmistella asian rauhassa ja laajasti ryhmien kesken. Lopputulemana oli, että aluevaltuusto määrittelee virkaan liittyvät olennaiset asiat ennen viran auki julistamista.
Talous huolettaa valtuutettuja
Hyvinvointialue Soiten noin 22 miljoonan alijäämäinen tulos painaa valtuutettujen mieltä myös siltä osin, pystyykö hyvinvointialue enää jatkossa toimimaan itsenäisesti.
– Viime vuosi näyttää, miltä näyttää. Mahdollista on, että arviointimenettely uhkaa meitä jo ensi keväänä. Nyt tarvitaan paitsi harkintaa ja malttia, myös tekoja kun talo on jo tulessa, kuvaili Hanna-Lea Ahlskog (kd.)
Soiten talousjohtaja Helinä Saarela vastasi valtuutettujen huoleen.
– Kaikki mittarit vaativat meitä tehostamaan toimintaa ja asettamaan se talouden mukaiseen raamiin. Toimia on suunniteltu liian kauan, onneksi viime viikkoina on pantu vauhtia lisää, kiitteli Saarela.
Yt-neuvottelut, joiden tavoite on 5 miljoonan säästöt tälle vuodelle, on jo aloitettu. Alijäämän kattaminen on urakka, joka vaatii paljon.
– Tavoite on todella vaativa. Näyttää siltä, että se on ehkä ylitsepääsemätön tälle vuodelle. Suunnan kääntämisellä voidaan kuitenkin näyttää, että siihen pystytään.
Outi Airola, teksti
//uutista täydennetty 19.3.2024 klo 14.35 tilapäisen valiokunnan perustamisen etenemisjärjestyksellä//
Aiemmin aiheesta:
Aloite valmistellaan normaalisti virkatyönä ja aluehallituksen käsittelyn ja ehdotuksen kautta se palaa aluevaltuustoon.