Hallinto-oikeuden päätös liittyy kahden yläkoulun yhdistämiseen. Pieksämäellä siirryttiin yhden yläkoulun malliin, ja opetus kuvassa olevalla Siilin koululla loppui.

Itä-Suomen hallinto-oikeus on velvoittanut Pieksämäen kaupungin maksamaan kahdeksan kuukauden palkan opettajalle, jonka määräaikaisia työsuhteita oli laittomasti ketjutettu vuodesta 2009 vuoteen 2014. Lisäksi kaupunki joutuu maksamaan 2000 euroa kantajan oikeudenkäyntikuluja.

Vuonna 1974 syntyneellä opettajalla oli vuosien aikana kolme määräaikaista työsuhdetta. Hän vaati kaupungilta 24 kuukauden palkkaa.

Kaupungin mukaan peruste määräaikaisuuksille oli pitkäkestoinen, yli viisi vuotta kestänyt palvelurakenteen selvitys. Kaupunginhallitus oli antanut ehdottoman ohjeistuksen, ettei prosessin aikana kaupungissa täytetä virkoja. Kaupungin mukaan tällä ratkaisulla haluttiin turvata vakinaisissa viroissa työskentelevien opettajien työn jatkuminen ja välttää turhat irtisanomiset.

Selvityksen lopputuloksena syntyi valtuuston hyväksymä kouluverkkoratkaisu vuonna 2012. Ratkaisu sisälsi siirtymisen yhteen yläkouluun.

Hallinto-oikeus katsoi, että kouluverkon muuttamisesta oli ollut esillä vain eri vaihtoehtoja, mutta mitään sellaisia päätöksiä asiasta ei oltu tehty, joilla olisi ollut konkreettisia vaikutuksia arvioitaessa opettajan työn jatkuvuutta ja pysyvyyttä.

Kaupunki ei oikeuden mukaan myöskään selvityksessään osoittanut, että siirtyminen yhden yläkoulun malliin olisi vähentänyt opettajan opettamien aineiden opetustyön tarvetta kaupungissa.

Pieksämäen kaupungin sivistysjohtajan Kari Koistisen mukaan kaupunki harkitsee asiassa valitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO).

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*