Pirkanmaalla halutaan varmistaa, että nuoria osaavia päättäjiä löytyy maakunnasta myös tulevaisuudessa.

Syyskuun alussa käynnistyy Pirkanmaan liiton toimesta nuorten vaikuttajakoulu. Koulutuksen tavoitteena on innostaa maakunnan nuoria pyrkimään yhteiskunnallisesti vastuullisiin tehtäviin. Maakuntaliitto haluaa tarjota yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneille nuorille katsauksen vaikuttamistyöhön yhteiskunnallisen vaikuttamisen eri tasoilla ja samalla verkostoitumaan koulutuksessa syntyneiden kontaktien kanssa.

Pirkanmaan liiton kehityspäällikkö Marko Koskisen mukaan vaikuttajakoulutuksen käynnistämisen syynä ei suinkaan ole pirkanmaalaisten päättäjien harmaantuminen.

-Meillä on nuorten päättäjien osalta hyvä tilanne Pirkanmaalla. Nuori pirkanmaalainen oli vastikään pääministeri ja meidän alueen nuoria pääsi kevään vaaleissa eduskuntaan. Tilanne on siis hyvä, mutta haluamme varmistaa, että sellaisena se myös säilyy, Koskinen toteaa.

Osallistujat tutustuvat yhden lukuvuoden aikana erilaisiin vaikuttajatahoihin, vaikuttamisen keinoihin ja tuloksiin. Koulutus toteutetaan muun muassa vierailuina. Käsiteltävinä aiheina ovat muun muassa päätöksenteko eduskunnassa, maakunnassa, kunnissa, järjestöissä ja Euroopan unionissa. Lisäksi tutustutaan mediaan ja elinkeinoelämään.

-Nuoret ovat sinällään kiinnostuneita vaikuttamisesta, mutta ei ole itsestään selvää, että he olisivat kiinnostuneita raskaamman sarjan vaikuttamisesta. Uskomme koulutuksen kautta saavamme nuoria kiinnostumaan päätöksenteosta eri tasoilla, Marko Koskinen kertoo.

Nuorten vaikuttajakoulutuksia on järjestetty ainakin Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

-Me haluamme rakentaa vaikuttajakoulutukseen pirkanmaalaisen mallin. Toki me ollaan valmiita tekemään yhteistyötä Varsinais-Suomen kanssa ja suunnitteilla onkin nuorten yhteinen tapaaminen koulutukseen liittyen, Pirkanmaan liitosta kerrotaan.

Vaikuttajakoulu on tarkoitettu ensisijaisesti toisen asteen opiskelijoille, valmistuneille tai korkeakouluopintonsa aloittaneille tai muutoin yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostuneille nuorille. Koulutukseen otetaan vuosittain noin 15–20 nuorta.

– Kun vuosittain koulutetaan tuollainen määrä nuoria, niin kymmenen vuoden kuluttua meidän nuoria on jo edennyt kärkivaikuttajaksi asti, uskoo Pirkanmaan liiton kehityspäällikkö Marko Koskinen.

 Vaikuttajakoulu on osallistujille maksuton ja se on osa Pirkanmaan liiton vaikuttamisen toimintaa. Haku nuorten vaikuttajakouluun on auki 3.8. – 4.9.2023.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä