Pohjois-Savon käräjäoikeus on saanut laskettua Pohjois-Savon pelastuslaitoksen sivutoimisille pelastajille vuosilta 2019-2020 maksettavat korvaukset varallaolosta. Viime tammikuussa käräjäoikeus katsoi antamassaan välituomiossa, että pelastuslaitoksen sivutoimiset palomiehet ovat oikeutettuja täyteen palkkaan myös varallaolon ajalta. Käräjäoikeuden mukaan varallaoloon liittyvät lähtövalmiusvaatimukset olivat niin tiukkoja, että kyseessä oli varallaolon sijaan täysiaikainen työ.

Käräjäoikeuden perjantaina antaman ratkaisun mukaan Pohjois-Savon pelastuslaitoksen eli käytännössä alueen kuntien on maksettava 48 sivutoimiselle pelastajalle korvauksia reilut 3,1 miljoonaa euroa. Suurin yksittäiselle pelastajalle maksettava summa on lähes 150 000 euroa. Yli 100 000 euron extrapalkka on tulossa kahdeksalle sivutoimiselle työntekijälle.

Sivutoimiset työntekijät olivat pääasiallisesti toimineet pelastuslaitoksen pienemmillä paloasemilla vanhempina sammutusmiehinä tai yksikönjohtajilta. Henkilöt olivat saaneet varallaolostaan pienempää palkkaa ja täyden palkan piiriin oli siirrytty vasta hälytyksen koittaessa.

Osa vaateista vanhentui

Käräjäoikeudessa osa sivutoimisista pelastajista haki korvauksia aina vuodesta 2015 lähtien, mutta käräjäoikeus totesi tammikuussa antamassaan välituomiossa, että vuotta 2018 ja sitä aikaisempaan ajankohtaan kohdistuvat kantajien vaatimukset ovat vanhentuneet. Käräjäoikeus perusteli ratkaisuaan sillä, että palkkariitaa koskeva kanne oli tullut vireille 31.12.2021 ja asiassa sovellettiin työaikalain kahden vuoden kanneaikaa.

Alun perin kantajien yhteiseksi palkkavaatimukseksi oli ynnätty yli 19 miljoonaa euroa. Palkkavaatimuksia leikattiin myös tuoreemmasta päästä, sillä 22.6.2021 Pohjois-Savon pelastuslaitos piti Teams-palaverin, jossa se tarkensi ohjeitaan varallaolosta henkilöstölleen. Käräjäoikeuden mukaan tämän ajankohdan jälkeen ei pelastuslaitoksella ollut enää velvollisuutta maksaa täyttä palkkaa varallaolosta.

Kunnat maksajina

Käräjäoikeuden välituomiossa maksajaksi osoitetaan pelastuslaitoksen isäntäkuntana toiminut Kuopion kaupunki, mutta alueen kunnat ovat jo aiemmin sopineet, että palkkarästit hoidetaan porukalla siinä suhteessa, kuin kuntien maksuosuus oli reilu vuosi sitten toimintansa lopettaneen pelastuslaitoksen menoista. Vuodesta 2023 pelastuslaitos on ollut osa Pohjois-Savon hyvinvointialueen toimintaan.

Pelastajien varallaolosta syntyneistä palkkarästeistä on väännetty kättä käytännössä lähes kaikkialla, jossa alueellinen pelastustoiminta on joltain osin perustunut varallaolojärjestelmään. Pohjois-Savon pelastuslaitoksen virkasuhteessa olevien vakituisten työntekijöiden osalta riita-asioita on käsitelty ainakin osin työtuomioistuimessa.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden perjantaina 19. heinäkuuta antama ratkaisu ei vielä ole lainvoimainen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*