Seinäjoen kasvatus- ja opetuslautakunta menetteli virheellisesti joulukuussa 2022, kun se valitsi uuden rehtorin Seinäjoen Lyseolle. Vaasan hallinto-oikeuden mukaan hakijoiden kesken ei tehty tarpeellista ansiovertailua valinnan, eikä valinnasta tehdyn oikaisuvaatimuksen yhteydessä. Näin ollen lautakunnan päätökset asiasta syntyivät virheellisessä päätöksessä ja ne tulee kumota.

Vaasan hallinto-oikeus toteaa tuoreessa ratkaisussaan, että ansiovertailu on olennainen osa viran täyttämistä koskevaa menettelyä, ja sillä on suuri merkitys myös hakijoiden oikeusturvan kannalta. Seinäjoen tapauksessa oli valintaa perusteltu virkaan valitun henkilön vahvuuksilla, mutta varsinainen ansiovertailu oli jäänyt puuttumaan. Itse valinta oli yksimielinen.

Ansiovertailua ei tehty myöskään siinä vaiheessa, kun lautakunta käsitteli varasijalle jääneen henkilön tekemää oikaisuvaatimusta helmikuussa 2023. Lautakunta oli todennut oikaisuvaatimuksen hylänneessä päätöksessään valitun ja varasijalle jääneen valittajan koulutukset ja arvioinut valitun henkilön soveltuvuutta henkilön.

Hallinto-oikeudelle oli toimitettu ”Valitsijaryhmän kooste hakijoista lautakunnalle”-niminen asiakirja, jossa oli arvioitu lähinnä valitun henkilön soveltuvuutta virkaan. Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan asiakirjasta ei kuitenkaan selvinnyt milloin ja kenen toimesta se oli laadittu. Lautakunnan päätöksistä ei myöskään käynyt ilmi, että kyseinen asiakirja olisi ollut päätöksen liitteenä tai oheismateriaalina.

-Kun kunnallisvalitusta on edeltänyt oikaisuvaatimusmenettely, päätöksen perustelut on tullut esittää ja hakijoiden ansioita vertailla viimeistään oikaisuvaatimuksen johdosta annetussa päätöksessä, eikä hallinto-oikeudelle valituksen johdosta annetussa lausunnossa jälkikäteen esitetty selvitys korvaa ansiovertailua, hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan.

Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä Ylelle kommentoineen Seinäjoen kaupungin sivistys- ja hyvinvointijohtaja Antti Takalan mukaan kaupunki on tyytymässä hallinto-oikeuden ratkaisuun, eikä hae valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä