Näkymä Pyhärannan Mannervedeltä. (kuva: Esa Urhonen)

Pyhäranta aikoo tempaista uuden strategiansa avulla itsensä irti kuntahallinnon kankeuksista.

– Uskallan sanoa, että strategiamme on kunta-alalla yksi ensimmäisistä, joka alkaa oikeasti muistuttaa yritysten strategioita. Strategiat ovat kunnissa yleensä joko poliittisluonteisia julistuksia tai sitten papereita, jotka kerran neljässä vuodessa kaivetaan esiin ja katsotaan, mitä siellä olikaan. Meidän strategiamme on tehty liikkeenjohdon oppien mukaan, kertoo kunnanjohtaja Matti Muukkonen.

Pyhäranta nostaa strategiansa kärkeen asukaskokemuksen. Sitä mitataan säännöllisesti kyselyillä. Tällainen kysely tehtiin jo kuntavaalien yhteydessä.

– Strategia ei tule olemaan sanahelinää, vaan työkalu, jolla Pyhärannasta rakennetaan Suomen johtava pikkukunta asukaskokemuksella mitattuna, Muukkonen sanoo.

Kunnan hallintoa on jo viimeisen vuoden aikana uudistettu siten, että substanssilautakunnista on luovuttu ja tilalle on tullut hallitusvetoinen malli. Jatkossa hallitus jakautuu palveluja, elinvoimaa ja hallintoa käsitteleviin jaostoihin. Rakennusvalvonta, ympäristönsuojelu ja yksityistieasiat taas kuuluvat johtokuntamalliselle viranomaiselimelle.

– Pitkän tähtäimen tavoite on, että kunnanhallitus muuttuisi osakeyhtiön hallituksen kaltaiseksi elimeksi, jossa käsiteltäisiin strategisiin tavoitteisiin liittyviä kysymyksiä. Yksityiskohtainen päätöksenteko tapahtuisi jaostoissa.

Vuoden alusta lukien kunnan toimintaa ei ole enää jaettu hallintokuntiin.

– Meillä on yksi kunnanvirasto, joka toimii perheyrityksen hengessä: kaikki ovat tietoisia toistensa tekemisistä ja kaikki jeesaavat toisiaan.

Uusi strategia on käsiteltävänä 5. kesäkuuta uuden valtuuston ensimmäisessä kokouksessa.

– Näin ollen uusi valtuusto on saamassa lentävän lähdön uuteen vaalikauteen, kunnanjohtaja Muukkonen sanoo.

 

Esitys Pyhärannan kunnan uudeksi strategiaksi

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä