Jätkänkynttilän läpi on ajanut viime päivinä tummia autoja useampiakin. Arktisen alueen ulkoministerikokous on tuonut arvovieraita Rovaniemelle. (Kuva: Rovaniemen kaupunki/Timo Lindholm)

Arktisen neuvoston ulkoministerikokous on tuonut Rovaniemelle Yhdysvaltain  ja Venäjän ulkoministerit. Tapahtuman järjestäminen on ollut mittava ponnistus myös kaupungin organisaatiolle, vaikka itse kokousta isännöi Suomen ulkoministeriö.

-Valmistelun aikana eniten tapahtuma on työllistänyt meidän kiinteistöpuolta, sillä huippukokouksessa käytetään kaupunkikonsernin tiloja. Turvatoimet ovat mittavat ja myös meidän turvallisuuspäällikkö on ollut tiiviisti mukana suunnittelussa. Visit Rovaniemi on sitten tuonut tapahtumaan matkailullista puolta, Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen kertoo.

Huippukokous lottovoitto isännille

Vaikka ylimääräistä työtä on jouduttu tekemään, niin kaupungin väki isännöi ulkoministerikokousta hyvillä miellä.

-Onhan se lottovoitto isännöidä tämmöistä tapahtumaa. Se on samalla myös palkinto siitä 30 vuoden työstä, mitä Rovaniemellä on tehty arktisen alueen yhteistyön eteen. Rovaniemi selkeästi vahvistaa asemaansa Suomen ja EU:n arktisena pääkaupunkina, arvioi Lotvonen.

Entistä myönteisemmin suhtautuminen arktisen alueen suomiin mahdollisuuksiin on ollut havaittavissa viime vuosina niin Suomessa kuin maailmalla.

-Vuosikymmeniä sitten Lappi ja Rovaniemi oli syrjäseutua, jolla ei ollut tulevaisuutta. Nyt olemme globaalin kiinnostuksen kohteita etenkin matkailussa. Viimeinen kymmenen vuotta on ollut jo melkoista hypetystä, kun meillä on vierailtu oppia hakemassa, Esko Lotvonen toteaa.

Näkyvyyttä ei rahalla saa ostettua

Viime päivinä Rovaniemeltä on lähtenyt maailmalle videopätkä poikineen. Ulkoministerien Mike Pompeon ja Sergei Lavrovin tekemiset ja sanomiset kiinnostavat. Samalla leviää Rovaniemi- ja Lappi-tietous maailmalle hypetystä kasvattamaan.

-Valtiohan tämän tapahtuman kustannukset maksaa. Rovaniemen kaupungin kustannukset ovat ilman palkkamenojen huomiointia alle 10 000 euroa. Esimerkiksi eilisen vastaanoton osalta maksoimme toisena isäntänä muutama tuhat euroa. Kaupunkikonserni saa sitten suoria vuokratuloja tiloista. Ei tapahtumaan sijoitetulla rahalla saisi tätä näkyvyyttä mediassa ostettua, kaupunginjohtaja Esko Lotvonen korostaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tuo tapahtuma kertoo kuinka tärkeää olisi saada Rovaniemelle kunnollinen Konferensi tila.Tuosta on puhuttu jo iät ajat.
    Nyt viisaat päät yhteen matkailu vaikuttajien kanssa ja Lainaan rannan hiotellin yhteyteen tahi muualle keskustan tuntumaan ainakin tuhannen hengen tahi vaikka isompikin estraadi.Oli muutakin käyttöa vaikka esimerkiksi konserteille ja festi vaaleille.Jääkiekko halli menettelee mutta ei ole oikea paikka esimerkiksi akustiikkansa suhteen.Tuostapa eväitä päättäjille ja Oukun uimahalli hömpsötys unholaan.Aivan hyvin uimalaitos sopisi tuon konferenssitilan kanssa saman katon alle.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*