Salon kaupungin omistama vuokrataloyhtiö Salon Vuokratalot Oy on hankkinut vuosien 2021-2023 välisenä aikana rakennusteknisiä töitä ilman hankintalain edellyttämää kilpailutusta. Asiaa selvittäneen Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) mukaan lainvastaisia hankintoja oli tehty vuositasolla sadoilla tuhansilla euroilla. Esimerkiksi vuonna 2022 ilman kilpailutusta tehtyjä hankintoja kertyi yli 600 000 euron edestä.

KKV:n mukaan yhtiön kilpailuttamatta tekemät hankinnat olivat tyypillisiä vuokra-asuntojen ja kiinteistöjen yhteisten tilojen korjauksia. Salon Vuokratalot Oy oli ostanut tarpeellisia korjaustöitä tutuilta palveluntuottajilta perin kevyellä byrokratialla.

-Tarkkoja summia ei ole saatavilla, sillä hankinnoista ei tehty hankintapäätöksiä tai -sopimuksia. Salon Vuokratalojen mukaan tilaukset tehtiin pääosin puhelimitse tai sähköpostilla. Hankintayksikkö ei esittänyt KKV:lle suorahankinnan tekemiselle sellaista perustetta, joka perustelisi kilpailuttamatta jättämisen, todetaan Kilpailu- ja kuluttajaviraston nettisivuilla.

Salon kaupungin vuokrataloyhtiön toimintamallia selvittäneen KKV:n mukaan yhtiön tilaamat ja maksamat rakennustekniset työt muodostivat yhdessä hankintakokonaisuuden, joka olisi tullut kilpailuttaa hankintalain mukaisesti.

-Erilaisten huolto- ja korjaustöiden hankinnat ovat vuokrataloyhtiölle tavanomaisia ja ennakoitavia. Vaikka yksittäiset tilaukset eivät olisikaan arvoltaan merkittäviä, voivat ne usein toistuessaan muodostaa kynnysarvot ylittävän hankintakokonaisuuden. Hyvin organisoidulla ja suunnitelmallisella hankintatoimella voidaan varmistaa, että hankinnat kilpailutetaan hankintalain edellyttämällä tavalla, KKV:n asiantuntija Heikki Puttonen muistuttaa viraston tiedotteessa.

Salon Vuokratalot Oy selvisi laiminlyönneistään huomautuksella, sillä KKV ei voinut esittää markkinaoikeudelle seuraamusten määräämistä asiassa. Syynä tähän oli, ettei laittoman suorahankinnan arvo ylittänyt EU-kynnysarvoa, joka rakennusurakoiden osalta on noin 5,5 miljoonaa euroa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä