Kun tätä juttua aloin kirjoittamaan, oli Savon Voiman alueella 2719 taloutta ilman sähköä. Määrä on itse asiassa kohtuullisen pieni, mutta perjantaina tilanne voi olla toinen. Luvassa on räntä- ja lumisadetta, joka painaisi jo tällä hetkellä rajusti tykkylumen rasittamia ja taivuttamia puita entistä enemmän lakoon. Ja kun ensi viikolle lupaillaan pakkasia, niin katastrofin ainekset ovat ilmassa. Jälleen kerran.

Vaikka sähköverkkotoimivuus onkin ensisijaisesti sähköyhtiön ongelma, niin sähköttömyys työllistää myös kunnissa. Vesannolla viime viikonloppuna pahimmillaan koko kunta oli käytännössä ilman sähköjä. Savon Voiman alueella sähköttömiä paikkoja oli pahimmillaan pitkästi toistakymmentä tuhatta.

– Unettomia öitä on tullut vietettyä ja valmiutta on jouduttu nostamaan. Jätevesipuhdistamon sähköjen perään joutui vähän hanakammin soittelemaan, mutta muissa kunnan kriittisissä kohteissa on varavoimat kunnossa. Kotihoidon puolella piti viime katkojen aikaan kolme henkilöä sijoittaa uudelleen, kun sähkökatkot venyivät ja asuntojen lämpötila rupesi laskemaan, Vesannon kunnan vs. tekninen johtaja Juho Nuutinen kertoo.

Yhteinen huoli

Vesannon tilanne on tuttu lähes kaikissa Savon Voiman alueen kunnissa. Varavoima on ollut tarpeen ja kotihoidon asiakkaiden hyvinvoinnista on jouduttu kantamaan erityistä huolta.

– Pahimmillaan käytännössä koko kunta oli ilman sähköjä jonkin aikaa. Jos ensi viikonlopun sääennustus toteutuu, niin sitten ollaan jälleen samassa tilanteessa. Kriittisimpiä kohteita ovat vesilaitos, terveyskeskus ja palvelukodit. Näissä kaikissa on omat varavoimajärjestelmät, mutta tarkkana pitää olla koko ajan. Jatkossa näihin asioihin on kiinnitettävä vielä nykyistäkin enemmän huomiota, huokaa Juho Nuutinen.

Yhteistyön merkitys eri viranomaisten ja virkamiesten kesken nousee sähkökatkosten aikana arvoon arvaamattomaan.

– Yhteistyö eri hallintokuntien välillä on äärettömän tärkeää. Ilman sitä tästä ei tulisi mitään. Esimerkiksi pelastuslaitoksen kanssa on jo ennakkoon pohdittu riskikohteita. Samoin kotihoidon asiakkaiden tilanne on tiedettävä tarkkaan. Savon Voima on ihan kohtuudella saanut sähköjä palautettua, arvioi vs. tekninen johtaja Juho Nuutinen.

Tykkylumen aiheuttamat ongelmat Pohjois-Savossa eivät rajoitu pelkästään sähköntoimitukseen. Teiden päälle kaartuvat puut uhkaavat etenkin syrjäisemmillä seuduilla jo liikenneturvallisuutta. Alkuviikosta Kuopion kaupunki sulki valtaosan Puijon latuverkostosta tykkylumen takia.

Ja kun juttu oli valmis, niin Savon Voiman alueella oli 6812 taloutta ilman sähköä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*