Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten aluevaltuusto on koolla 18. maaliskuuta. (Kuva: Päivi Karjalainen)

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten aluevaltuusto kokoontuu tänään käsittelemään muiden asioiden ohella hyvinvointialuejohtaja Minna Korkiakoski-Västin irtisanoutumista ja asian jatkotoimia. Yksi ratkaistava asia on, asettaako aluevaltuusto tilapäisen valiokunnan tarkastelemaan luottamushenkilöiden toimintaa asiassa.

Hyvinvointialuejohtaja irtisanoutui sen jälkeen, kun aluehallitus päätti järjestää Soiten toimialajohtajien kuulemisen. Kuuleminen päätettiin järjestää, koska hallitus halusi selvityksen siitä, miksi alijäämän määrä nousi kaksin-kolminkertaiseksi aiemmin annetusta tiedosta. Hallitus oli vielä tammikuun puolessa välissä saanut tiedon noin 8–10 miljoonan alijäämästä, parin viikon päästä luku oli jo 22 miljoonaa euroa.

Hyvinvointialuejohtajan irtisanouduttua suurin valtuustoryhmä keskusta äänesti omassa kokouksessaan epäluottamuksesta hallituksen puheenjohtajaa Sari Innasta (kesk.) kohtaan. Puolue ei voi kuitenkaan erottaa häntä tehtävästään. Tänään aamupäivällä alkavassa kokouksessa on mahdollista, että aluevaltuusto asettaa tilapäisen valiokunnan tarkastelemaan luottamushenkilöiden ja hallituksen toimintaa.

Lain mukaan valtuusto voi asettaa tilapäisen valiokunnan luottamushenkilöiden erottamista, lausunnon antamista ja hallinnon tarkastamista varten. Tilapäisen valiokunnan asettaminen voi tulla vireille hallituksen esityksestä tai, jos neljännes valtuutetuista on tehnyt sitä koskevan aloitteen. Valtuuston on esitystä käsitellessään päätettävä siitä, asettaako se tilapäisen valiokunnan vai ei. Jos valtuusto päättää olla asettamatta valiokuntaa, asia raukeaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Jos valiokunta asetetaan, sen tehtävänä on kuulla asianosaisia ja valmistella varsinainen asia valtuuston päätettäväksi. Ennen kuin asia käsitellään virallisesti valtuustossa, valiokunnan on hankittava vielä hallituksen lausunto asiaan. Hallitus päätti helmikuussa yksimielisesti kuulemisten aloittamisesta.

Tänään kello 10.00 alkavassa aluevaltuuston kokouksessa valiokunnan asettaminen nousee esille, mikäli riittävä määrä valtuuston jäseniä jättää siitä aloitteen.

Outi Airola, teksti

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*