Keski-Suomen hyvinvointialueella sijaishuollon sosiaalityöntekijänä työskennellyt joutui keväällä 2023 uhkailujen ja kunnianloikkauksen kohteeni. Nainen oli virkatoimia hoitaessaan joutunut vuonna 1988 syntyneen miehen kanssa tekemisiin, kun miehen lapsi oli otettu huostaan.

Ensimmäisen viestinsä mies lähetti sosiaalityöntekijän virkapuhelimeen maaliskuussa 2023. Viestissä mies uhkasi sosiaalityöntekijää vihjaillen väkivallalla kautta rantain. Suoremmaksi vihjailut muuttuivat kuukautta myöhemmin, kun mies uhkasi sosiaalityöntekijää puhelimessa. Silloin mies oli todennut, että sosiaalityöntekijän talot ja autot voivat palaa.

Vakavin tilanteista tapahtui toukokuussa 2023, kun vastaaja saapui käymään sosiaalityöntekijän kotiovella.

-Nyt loppuu se pelleily, jota arkena harrastat, oli mies todennut uhkaavaan sävyyn.

Mies myös tehosti uhkailujaan jälkikäteen lähettämillään viesteillä, joissa oli kehottanut sosiaalityöntekijää miettimään omaa ja läheistensä turvallisuutta.

Vastaaja kiisti syytteet

Keski-Suomen käräjäoikeuden istunnossa mies kiisti syyllistyneensä asiassa rikoksiin. Vastaaja kiisti uhkailleensa ja kertoi viestejä muokatun jälkikäteen näyttämään pahemmilta. Mies myös kiisti syyllistyneensä kunnianloukkaukseen, vaikka myönsi nimitelleensä lähettämissään viesteissä naista useilla ala-arvoisilla kutsumanimillä.

Käräjäoikeus totesi miehen ottamien esittämien uhkailujen olleen vakavasti otettavia. Sosiaalityöntekijä oli myös ilmoittanut huhtikuun puhelinsoiton jälkeen puhelun sisällöstä johtavalle työntekijälle. Uhkailujen seurauksena käräjäoikeus oli jo aiemmin määrännyt miehen lähestymiskieltoon sosiaalityöntekijää kohtaan.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi miehen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja kunnianloukkauksesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Korvauksia vuonna 1988 syntynyt mies joutuu maksamaan uhrilleen loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä 1500 euroa. Lisäksi mies määrättiin maksamaan vastapuolen oikeudenkäyntikuluja yli 2000 euroa.

Tuomio on lainvoimainen, sillä helmikuussa annetusta ratkaisusta ei valitettu Vaasan hovioikeuteen.  

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä