Sote-uudistuksen hyytymisen toi julkisuuteen pääministeripuolue Kokoomuksen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko. Sote-uudistus vaikuttaisi aikaisintaan vuonna 2017, eikä se riitä perusterveydenhuollon ongelmien korjaamiseen.

Risikko sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa (2.11.), että terveyskeskukset eivät voi odottaa jättiuudistuksen etenemistä. Ne tarvitsevat hätäapua.

Kokoomuksen kansanedustaja, eduskunnan valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja Sari Sarkomaa vahvisti kannanoton.

– On pitkään odotettu uutinen, että hallituksen suunnalta tunnustetaan tosiasiat sote-uudistuksesta. On ollut selvää ja nähtävillä, että lausunnolla ollut poliittisena kompromissina sorvattu sote-raakile kaipaa pohjamutia myöten työstämistä. Se ei täytä sote-uudistukselle asetettuja tavoitteita.

Paula Risikko ilmoittautui lehtihaastattelussa raha seuraa potilasta -järjestelmän kannattajaksi. Peruspalveluministeri Susanna Huovisen, sd., kommentit valinnanvapaudesta ovat olleet ristiriitaisia.

Muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), keskusta, Akava ja Lääkäriliitto ovat mallin kannalla.

Raha seuraa potilasta -järjestelmä tarkoittaa, että potilas voi itse päättää, hakeutuuko kunnalliseen, yksityisen vai järjestöjen tuottamaan hoitoon.

Lisää vettä myllyyn tuli, kun Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto piti Risikon kannanottoa ”huolestuttavana”.

– On vastuutonta ehdottaa mallia, jossa raha seuraa potilasta, ellei ensin linjata sitä, miten vahvistetaan julkista puolta.

Alanko-Kahiluoto sanoi, että hallituksen sosiaali- ja terveysuudistus tuskin tulee toteutumaan aiotun kaltaisena.

Keskustan kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula on kehunut THL:n terveysmallia ”yhdeksi konkreettisimmaksi esitykseksi, mitä Suomessa on nähty”.

Keskustasta arvioitiin Kuntalehdelle, että Rehulan sovittelevat kannanotot eivät ole edistäneet hallituksen ja opposition yhteistä näkemystä sote-ratkaisussa.

Myös kuntien ay-kenttä älähti Risikolle heti. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL muun muassa tulkitsi, että Risikon tarkoittama hätäapu tarkoittaa ilmeisesti ostopalvelujen lisäämistä. Hätäapupuheiden taustalla kajastaakin yksinkertaisesti pyrkimys ulkoistaa terveyspalveluja yhä reippaammin, JHL:ssa katsotaan.

Lue lisää tuoreesta Kuntalehdestä.

Lue myös:
Pekka Puska: "20 alueen sote ja sairaanhoitopiirit"

Kommentti: Sote-uudistus on nykypäivän tamagotchi

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä