Jos paljon pyöritelty sote-uudistus toteutetaan 12-13 sote-alueen pohjalta ja samalla palvelurakenne remontoidaan, niin kansantalous voi paksusti. Tai ei vielä paksusti, sillä 2-3 miljardin vuotuisilla sote-säästöillä ei Suomi-laivaa vielä velka-aallosta tyyneen luotsata.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisemassa Aalto –yliopiston ”Miten sote-uudistus toteutetaan?”-tutkimuksessa terveydenhuolto ehdotetaan tuotettavaksi kaksiportaisena, keskitetyissä sairaaloissa ja hajautetuissa lähipalveluissa.

Parempia ja tehokkaampia palveluja kehitetään luomalla alueellinen ja tasalaatuinen kuntoutusjärjestelmä vanhusväestön tarpeet huomioiden. Hoivakotijärjestelmä uusitaan ja eläkeläisille rakennetaan kotihoidon sallivia palvelukortteleita. Maakuntatasolla laaditaan alueelliset terveysohjelmat ja kehitetään yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa. Kaikella tällä saadaan suitsittua väestön vanhenemisen aiheuttamia kustannuksia.

Tutkijat uskovat, että oikein toteutetulla sote-uudistuksella voidaan vaikuttaa kestävyysvajeen supistamiseen nopeasti.

-Jo laitospaikkojen ylikapasiteetti purkaen saavutetaan noin miljardin säästö. Lääketieteellisten tukipalvelujen sekä leikkaussalien toiminnan tehostamisella arvioidaan olevan usean sadan miljoonan euron säästöpotentiaali, tutkijat arvioivat.

Kunnallisalan kehittämissäätiön ja yhdeksän sairaanhoitopiirin rahoittaman tutkimuksen ”Miten sote-uudistus toteutetaan?” ovat tehneet Aalto yliopiston professorit Teemu Malmi ja Erkki Vauramo sekä tutkija Petra Kinnula.

 

Tutkimus kokonaisuudessaan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä