Kuva: Ville Miettinen
Palveluiden saatavuus voi olla ratkaisevan tärkeää asunnottomuuden ehkäisemisessä.

Digitalisoiminen etäännyttää palveluita asunnottomien ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien saatavilta, pelkäävät Helsingin Asunnottomien yötä järjestävät järjestöt.

Pitkittynyt asunnottomuus saattaa johtaa mielenterveysongelmiin ja päihteiden väärinkäyttöön. Toisaalta päihde- ja mielenterveysongelmat kasvattavat asunnottomuuden riskiä.

Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kannalta palveluiden toimivuus voi olla ratkaisevan tärkeää.

Asunnottomien yötä järjestävien ydistysten mukaan palveluiden saatavuudessa on tällä hetkellä puutteita, jotka johtavat siihen että niitä tarvitsevat eivät välttämättä saa palveluita.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Yhdenvertaisuuden toteutumista helpottaisivat yhdistysten mukaan ympärivuorokautiset palvelut, joihin voi hakeutua ilman ajanvarausta tai lähetettä. Lisäksi ne toivovat ennaltaehkäisevien, kotiin vietävien palvelujen lisäämistä ja tukea palvelu- ja tukiverkoston kanssa toimimiseen.

STM:n vuonna 2016 tekemän arvion mukaan vain puolet mielenterveyspalveluita tarvitsevista ja kolmannes päihdepalveluita tarvitsevista on niiden piirissä.

Pitkäaikaisasunnottomuutta on vähennetty perustamalla tukea tarvitseville päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiville asunnottomille asumisyksiköitä. Niissä ei kuitenkaan ole resursseja päihde- tai mielenterveyspalveluiden toteuttamiseen, vaan asukkaat saavat sote-palvelunsa julkisen palvelujärjestelmän kautta.

Suomessa noin 1700 ihmistä on vailla vakituista asuntoa. Asunnottomen yötä vietetään Helsingissä keskiviikkona 17. lokakuuta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*