Eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen äänin 105 - 77
Kuva: Kari Långsjö
Eduskunta on hyväksynyt hallituksen sote-uudistuksen äänin 105-77. Poissa äänestyksestä oli 17 edustajaa. Asiaa käsiteltiin keskiviikkoiltapäivän täysistunnossa sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön (StVM 16/2021) pohjalta.
Äänestystuloksen myötä pitkään valmisteltu ja useaan kertaan eri tavoin yritetty sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämismallin uudistus toteutuu. Vuoden 2023 alusta alkaen järjestämisvastuu on alueellisilla hyvinvointialueilla sekä Helsingin kaupungilla.
Äänestystulosta tuoreeltaan Ylen lähetyksessä kommentoinut sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) myönsi toteutuksen aikataulun olevan tiukan ja hyvinvointialueiden lähtevän valmistelun loppurutistukseen perin erilaisista lähtökohdista.
-Alueet vaihtelevat valtavan paljon valmiuden osalta. Toisissaan ollaan jo hyvin lähellä tätä mallia jo tällä hetkellä ja siellä kyetään hyvin nopeasti toteuttamaan loputkin muutostarpeet. Sitten meillä on alueita, jotka ovat aika alkutaipaleella ja joilla tulee kiire. Olen kuitenkin aika luottavainen, että kun lainsäädännön pohja on hyväksytty ja laki vahvistettu, niin meidän virkakunta ja luottamushenkilöt ovat erittäin päteviä, ja uskon että uudistus ehditään toteuttaa tässä aikataulussa, Lohi totesi luottavaisena.
Eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa sotesta toukokuussa. Perustuslakivaliokunta ei löytänyt ylitsekäymätöntä estettä lakiesityksestä, mutta esimerkiksi Kuntaliitto laati vielä tuon lausunnon antamisen jälkeen oman kymmenen kohdan korjaussarjansa sote-esitykseen.
Perustuslakivaliokunta kiinnitti huomiota mm. uudistuksen toimeenpanon aikatauluun, jota on pidetty kunnissa ja alueilla erittäin tiukkana.
Kuntaliitto esitti toimeenpanoon jatkoaikaa, ja esimerkiksi Turun sote-uudistuksen muutosjohtaja Antti Parpo piti Kuntalehden haastattelussa muutama viikko sitten aikalisää perusteltuna ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kehittämisylilääkäri Juuso Tamminen piti joitakin perustuslakivaliokunnan lausunnon muotoiluja esimerkiksi potilasturvallisuuteen liittyvistä vaatimuksista erikoisina.
Kuntaliiton sote-uudistuksen erityisasiantuntija Karri Vainio puolestaan arvioi liian kireän aikataulun aiheuttavan ”lähes sietämättömiä riskejä” erityisesti hajanaisesta tilanteesta lähteville alueille.
Kesäkuussa mietintönsä lakiesityksestä laatinut eduskunnan sote-valiokunta ei pitänyt aikatauluhaastetta niin merkittävänä, että lisäaikaa valmisteluun olisi linjattu.
EDIT 23.6. klo 14.10: Juttua päivitetty otsikon ja jutun alun osalta äänestystuloksella
Äänestystä sote-esityksestä voi seurata suorana verkkolähetyksenä.
Aiheesta aiemmin: