Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) esittää tänään julkaisemassaan analyysissa aikalisää sote-uudistukseen ja lakiluonnoksen palauttamista takaisin valmisteluun. Analyysi esittää, että sote-uudistuksen pohjaksi otettaisiin EU:n hankintasäädöksiin kitkatta sopiva malli, jossa peruspilarit ovat asiakkaan valinnanvapaus ja palvelutuotannon moninaisuus.

Analyysin mukaan sote-uudistuksen suunnitelma on perustaltaan EU:n hankintasäädösten vastainen. EU:n hankintasäädösten mukaan palvelut pitää kilpailuttaa, eikä kilpailuttamisvelvoitetta voida kiertää erityislainsäädännöllä.

EVAn mukaan uudistus on johtamassa kuntien asukkaiden edun vastaisesti sekavaan hallintomalliin, eikä uudistus muutenkaan palvele sote-palveluiden käyttäjiä. Analyysi arvioi, että uusia hallintoyksiköitä syntyisi kymmeniä. Lakiluonnoksessa jätetään myös kokonaan perustelematta se, miten kaavailtu uudistus parantaisi palveluiden saatavuutta ja laatua.

EVA Analyysin Sote-sirkus – Kolme syytä aikalisään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa, ovat kirjoittaneet liikkeenjohdon neuvonantaja Bo-Erik Ekström, asianajaja Mika Pohjonen sekä EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto. Sama kolmikko kuvaili sote-uudistusta jo kesäkuussa julkaistussa EVA Arviossa rimanalitukseksi.

MainosAnalyysi jatkaa EVAn Kunnat ja markkinat –hankkeen julkaisujen sarjaa. Hanke on arvioinut kuntauudistusten taivalta sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden toimivuutta jo vuodesta 2004 lähtien.

 

Tutustu tuoreeseen analyysiin täällä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*